Klasyczny puszysty biszkopt
Dzisiaj chcę pokazać, jak upiec ciasto biszkoptowe. Jest to bardzo prosty przepis bez użycia proszku do pieczenia i sody. Tylko mąka, jajka, cukier i szczypta soli. Te składniki są używane do klasycznego biszkoptu.
Składniki:
Aby zrobić biszkopt (średnica formy 18–19 cm, wysokość 7,5 cm):
Przygotowanie
1. Oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj na pianę. Pojemnik i trzepaczka muszą być czyste i odtłuszczone, a żółtko nie powinno dostać się do miski z białkami, nawet kropla żółtka lub tłuszczu nie pozwoli dobrze ubić białek.
2. Kiedy pojawi się piana, zacznij stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając białka. Ubijaj przez 10-15 minut na sztywno. Masa białkowa powinna bardzo dobrze utrzymywać swój kształt, jeśli obrócisz pojemnik do góry nogami, białka nadal pozostaną na swoim miejscu.
3. Teraz jedno po drugim dodajemy żółtka, kontynuując ubijanie. Cały proces zajmuje 3-4 minuty.
4. Do otrzymanej masy stopniowo dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać od dołu do góry. Wymieszać szpatułką, ponieważ jeśli użyjesz miksera podczas dodawania mąki, masa opadnie, a biszkopt nie będzie taki pyszny. Im mniej mieszamy masę, tym bardziej pyszny będzie biszkopt. To te małe bąbelki ubitych białek w rezultacie podniosą ciasto, więc bardzo uważaj. Wymieszaj na jednolitą masę.
5. Przygotuj formę do pieczenia, dno można wyłożyć pergaminem. Przełóż ciasto do formy, uderz formę 3 razy do stołu, aby nie było w niej pustek i obróć ją 3 razy, aby poziom ciasta w środku był nieco niższy, a bliżej ścianek — wyższy. Wtedy biszkopt wyrośnie bardziej równomiernie.
6. Piec w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 40-50 minut. Pierwsze 40 minut wcale nie otwieramy piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może opadać. Gotowość sprawdza się za pomocą drewnianego szpikulca.
Poczekaj 5 minut, aż gotowy biszkopt ostygnie w formie, a następnie wyjmij go z formy i zostaw do przestygnięcia na kratce.
7. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, należy go owinąć folią spożywczą i pozostawić na 8-10 godzin, by się nie kruszył podczas krojenia.
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś
Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu
W dniu moich urodzin obudziłam się wcześniej niż zwykle, choć był to jedyny dzień w…
Mój mąż głównie siedzi w domu i nie pracuje nigdzie na stałe, a cały wolny…
Mam 60 lat i od dawna jestem samotną kobietą. Tak naprawdę nigdy nie planowałam, że…
Zakochałam się w mężu mojej siostry i choć wstydzę się tego bardziej niż czegokolwiek w…
Mój syn zawsze powtarzał, że kiedyś zdobędzie świat, choć dorastał w zwykłym domu na wsi,…
Kiedy wracam myślami do dzieciństwa, widzę nasz mały dom na obrzeżach miasta, z niebieskimi firankami,…