Proponujemy przygotować bardzo smaczny i lekki deser, który przypomni ci smak dzieciństwa.
Jak już pewnie zgadłeś, chodzi oczywiście o ptasie mleczko. Jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach!
Niezbędne składniki:
Zaczynamy gotować:
1. Najpierw należy rozpuścić żelatynę. Aby to zrobić, weź miskę i zalej żelatynę mlekiem (100 ml) o temperaturze pokojowej.
2. Weź głębokie naczynie i połącz pół litra śmietany i pół szklanki cukru. Ubijaj mikserem do uzyskania gęstej konsystencji.
3. Wsyp kakao, wlej 200 ml mleka i kontynuuj ubijanie.
4. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wlej do śmietany. Ubijaj na jednolitą masę.
5. Wyłóż formę folią i wylej połowę masy. Włóż do lodówki na pół godziny.
6. Z drugą warstwą zrób to samo, ale bez dodawania kakao — warstwa powinna być biała.
7. Wlej białą masę i znów włóż do lodówki, aż do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Niesamowity turecki deser cytrynowy. Wszyscy będą zachwyceni
Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia
To była sobota, mój pięćdziesiąty urodzinowy poranek. Wstałam wcześniej niż zwykle, choć nie spałam prawie…
Zawsze wierzyłam, że prawdziwa miłość to wtedy, gdy dwoje ludzi idzie przez życie razem, wspiera…
Kiedyś myślałam, że po sześćdziesiątce życie powoli się kończy. Że człowiek ma już tylko wspomnienia,…
Z pozoru to była zwykła sobota. Żona krzątała się po kuchni, w powietrzu unosił się…
Kiedy podpisywałam papiery rozwodowe, ręce mi drżały, ale w głowie panował dziwny spokój. Jakby wszystko…
Nie wiem, jakim cudem życie potrafi tak przewrotnie igrać z człowiekiem. Rok temu byłam szczęśliwą…