Przeważnie staram się gotować różnorodne dania, ale właśnie to stało się ulubionym w mojej rodzinie.
Podaję również do niego surówkę warzywną i już mam wspaniały obiad lub kolację!
Niezbędne składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Najpierw obierz ziemniaki, dobrze umyj i pokrój w małe plasterki. Włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3-4 minuty, a następnie rozłóż na ręczniku papierowym.
2. Ziemniaki wyłóż na patelnię i smaż na dużym ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
3. Cebulę pokrój w piórka i smaż na innej patelni na maśle topionym albo oleju.
4. Po kilku minutach włóż do cebuli wątróbkę, pokrojoną na małe kawałki.
5. Po 1-2 minutach posól wątrobę, dodaj pieprzu i smaż przez kolejne 7-8 minut, ciągle mieszając. Odstaw z ognia.
6. W międzyczasie ziemniaki się zarumieniły, posól je i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będą gotowe.
7. Następnie do ziemniaków dodaj wątróbkę z cebulą, wymieszaj i po chwili zamknij pokrywką. Wyłącz ogień i zostaw na 5 minut. Możesz od razu dodać czosnek i koperek, ale robię to przed podaniem.
8. Drobno posiekaj koperek i czosnek, wymieszaj i posyp gotowe danie.
Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne
Wraz z mężem czekaliśmy na ten dzień od początku lata. Od tych pierwszych majowych poranków,…
Czasami wydaje mi się, że kiedy teściowa przekracza próg naszego mieszkania, czas zaczyna płynąć inaczej.…
Gdybym tylko mogła wtedy przewidzieć, jak to wszystko się skończy... Moja mama zawsze była kobietą…
Wczoraj wieczorem siedziałam w kuchni z filiżanką herbaty i zastanawiałam się, dlaczego tak się dzieje,…
Czasami życie samo układa wszystko na swoim miejscu. Możemy starać się być sprawiedliwi, dobrzy, wyrozumiali,…
Przez ponad dwadzieścia pięć lat żyłam tak, jak oczekiwali tego ode mnie inni: byłam posłuszną…