Puszyste bułeczki drożdżowe do herbaty lub zupy.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Do smarowania:
Żółtko – 1 szt.
Mleko – 1 łyżka
Przygotowanie:
1 Połącz jajka z solą, cukrem, kefirem i olejem roślinnym. Wymieszaj mąkę z drożdżami.
2 Stopniowo dodawaj suche składniki do płynu, zagnieć miękkie ciasto, nieco klejące się do rąk.
3 Nasmaruj miskę olejem roślinnym i włóż do niej ciasto.
4 Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem.
5 Pozostaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 1,5-2 godziny.
6 Kiedy ciasto wyrośnie, podziel na 16 części.
7 Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na stół i rozciągnij kawałek ciasta rękami w owalnym kształcie.
8 Zrób nacięcia wzdłuż od krawędzi do krawędzi bez przycinania samych krawędzi.
9 Posyp posiekanym szczypiorkiem i zwiń ukośnie, a następnie zwiń w kształcie ślimaka.
10 W ten sposób uformuj wszystkie bułeczki.
11 Ułóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch żółtkiem z 1 łyżką mleka.
12 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C do złotej skórki.
Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą
Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut
Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…
Od kilku tygodni żyłam myślą, że w te święta wreszcie będzie inaczej. Bez pośpiechu, bez…
Przez długi czas byłam pewna, że w naszym małżeństwie jesteśmy zespołem. Może nie idealnym, ale…