Przepisy

Przepyszne czekoladowe domowe ciasteczka Oreo

Składniki:

Ciasto:

  • Masło -110 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Cukier puder – 100 g
  • Proszek kakaowy – 50 g
  • Mąka – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • Nadzienie:

  • Masło – 100 g
  • Cukier puder – 130 g
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • Przygotowanie:

    1 Dla ciasta przygotuj następujące składniki: miękkie masło, cukier puder, kakao w proszku, jedno jajko, mąkę i proszek do pieczenia.

    2 W misce połącz masło i cukier puder.

    3 Ubijaj masło mikserem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jednocześnie staraj się osiągnąć całkowitego rozpuszczenia cukru pudru.

    4 Dodaj jajko. I znowu starannie wszystko ubij.

    5 W osobnej misce połącz mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

    6 Połącz suche składniki i masę maślaną.

    7 Szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, ciasto powinno chłodzić się, aż dobrze stwardnieje.

    8 Umieść schłodzone ciasto na pergaminie, a także przykryj pergaminem.

    9 Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij ciasteczka za pomocą szklanki lub czegoś innego.

    10 Rozłóż ciasteczka na blasze do pieczenia i włóż do lodówki.

    11 Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200 C i piecz przez około 8-10 minut. Gotowe ciasteczka przełóż na deskę i pozostaw, aż całkowicie ostygną.

    12 W tym czasie przygotuj nadzienie. Weź miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.

    13 Najpierw ubijaj masło w głębokiej misce przez 1 minutę.

    14 Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.

    15 Ubijaj nadzienie na puszystą masę i do całkowitego rozpuszczenia cukru pudru.

    16 Gotowe ciasteczka są układane w pary.

    17 Włóż nadzienie do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Jedno ciasteczko posmaruj nadzieniem. Przykryj nadzienie drugim ciasteczkiem. Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Domowe ciasteczka Oreo są gotowe!

    Ciasto czekoladowe z patelni. Nie dotykamy ciasta rękami

    Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe

    Pyszne muffiny czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Gotuję je na każde śniadanie

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Myślałam, że jadę do córki pomóc z dziećmi, a dowiedziałam się, że już od dawna ma inną „mamę”

    Kiedy wsiadałam do pociągu, czułam taką radość, jakby świat znów nabrał kolorów. Torba była pełna…

    2 godziny ago

    Przyjechałam do syna bez zapowiedzi, chciałam sprawić przyjemność. Otworzyła mi obca kobieta w jego koszuli: a gdzie synowa

    Jechałam do niego z sercem przepełnionym ciepłem. Nie widzieliśmy się od kilku miesięcy, a ja…

    3 godziny ago