Przepisy

Przepis na rzodkiewkę na zimę, którym podzieliła się ze mną sąsiadka. Teraz przygotowuję jej dwa razy więcej

Kiedy słyszymy o przetworach na zimę, przychodzą nam na myśl tylko pomidory i ogórki.

Niewiele osób eksperymentuje z asortymentem warzyw, które wysyłamy do słoików.

Ale jest też sporo gospodyń domowych, które interesują się czymś nowym.

Aby zimą móc delektować się warzywnym asortymentem, warto z wyprzedzeniem zadbać o zbiory lub zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

To właśnie urozmaici Wasze zimowe menu. Jednym z takich warzyw, o którym mało kto by pomyślał, jest rzodkiewka.

Screenshot

Wyjmując zimą słoik chrupiącej konserwowanej rzodkiewki, można łatwo dodać letni, słoneczny nastrój do rodzinnego obiadu.

Składniki:

rzodkiewka; koperek i pietruszka;

liść laurowy — po 1 sztuce do słoika;

czosnek — po 2 ząbki do słoika;

pieprz aromatyczny — po 3 sztuki do słoika;

pieprz ziarnisty — po 4 sztuki do słoika.

Do marynaty:

woda — 1 l;

cukier — 3 łyżki stołowe;

sól — 2 łyżki stołowe;

ocet 9% — 60 ml.

Przygotowanie:

1. Do wysterylizowanych słoików wkładamy liść laurowy, czosnek, pieprz jałowcowy, pieprz ziarnisty i aromatyczne zioła.

Screenshot

2. Słoiki szczelnie wypełniamy rzodkiewką.

Screenshot
Screenshot

3. Rzodkiewkę należy trzykrotnie zalać. Pierwszy raz rzodkiewkę należy zalać wrzątkiem, pozostawić na 5-6 minut i odlać wodę.

Screenshot

Drugi raz ponownie zalać rzodkiewkę wrzątkiem, pozostawić na 5-6 minut. Następnie odlać wodę do miarki i uzupełnić do objętości 1 litra.

Screenshot

4. Przelewamy płyn do rondla, dodajemy cukier i sól. Po zagotowaniu dodajemy do marynaty ocet.

Screenshot

5. Gorącą marynatą zalewamy słoiki z rzodkiewką do samej góry. Zakrywamy wyparzonymi pokrywkami, odwracamy i pozostawiamy na stole do ostygnięcia.

Screenshot

Konserwowana rzodkiewka może być przechowywana aż do wiosny. Dzięki temu każde święta mogą stać się niezapomniane, a goście będą mogli skosztować niezwykłego dania.

Nowa rodzina, nowe umiejętności: kacza matka uczy swoje dzieci pływać, a później kogut robi to lepiej niż ktokolwiek inny

Odcienie włosów, które pomogą kobietom po 50. roku życia wyglądać elegancko latem 2025 roku

Sprytna mewa, która nauczyła się naśladować miauczenie kotów: wszystko dla pożywienia

Roman Tkach

Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

Recent Posts

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Na stole stało jej zdjęcie z obcym mężczyzną i obrączki

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…

14 godzin ago

Przyszłam wcześniej na urodziny córki, chciałam pomóc w przygotowaniach. Usłyszałam, jak mówi do kogoś: „Nie zapraszaj jej, jest zbędna”

Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…

14 godzin ago

Mam małą emeryturę i nie wystarcza mi nawet na chleb, a dzieci chcą, żebym rzuciła swoje sprawy i pojechała im pomóc: nikt nie chce mnie wesprzeć

Nigdy nie myślałam, że na starość będę musiała liczyć grosze. Kiedyś pracowałam od rana do…

14 godzin ago