Przepis na pyszny domowy kwas chlebowy w 6 godzin

Proponujemy przepis na kwas chlebowy, który smakuje jak w dzieciństwie.

Przygotowanie jest łatwe, a smak nie do opisania.

Niezbędne składniki:

  • 5 litrów wody;
  • 2 łyżki cykorii;
  • 1 łyżeczka kwasu cytrynowego;
  • 650 g cukru;
  • 5 g suchych drożdży.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Weź 5-litrowy garnek, wlej wodę i włóż wszystkie składniki oprócz drożdży.

    2. Postaw mieszaninę na ogniu i zagotuj.

    3. Po wyłączeniu pozostaw do ostygnięcia.

    4. Włóż drożdże i wymieszaj.

    5. Pozostaw na 4 godziny aż powstanie pianka.

    6. Po tym spróbuj kwas. Powinien przypominać kwas chlebowy, tylko ciepły.

    7. Przelej kwas do butelek i włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie.

    Przepis na domowe toffi na śmietanie

    Puszyste i pyszne twarogowe pączki bez oleju i drożdży. Gotowanie w piekarniku

    Pyszne danie ziemniaczane w 25 minut