Większość ludzi uwielbia wypieki z makiem. A w połączeniu z puszystym ciastem deser wychodzi niesamowicie smaczny.
Ponadto mak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera witaminy grupy B, białka, potas, cynk, miedź, błonnik, mangan, witaminy A, C, E, żelazo, wapń, fosfor, węglowodany, magnez.
Ziarenka maku pomagają również przy problemach trawiennych, dolegliwościach żołądkowych i bezsenności.
Niezbędne składniki:
Przepis:
1 Wlej wodę do garnka i zagotuj. Wrzuć mak do wrzącej wody i gotuj przez pięć minut. Mak zostaw w garnku pod przykryciem na 20 minut, aż napęcznieje. Odcedź przez gęste sito.
2 Następnie połącz żółtka, cukier, masło i dobrze zmiksuj. Następnie dodaj mak, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij w osobnym pojemniku i dodaj do pozostałych składników.
3 Posmaruj formę masłem i przełóż do niej ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi.
4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 30 – 40 minut.
Przepis na niesamowite ciasto w 20 minut
Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe
Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…