Przepisy

Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym

Wychodzą niesamowicie smaczne! Muszę gotować kilka razy dziennie.

Twoi domownicy będą zachwyceni. Placki doskonale nadają się na śniadanie, a także na świetną przekąskę w ciągu dnia.

Do ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • Soda 0,5 łyżeczki;
  • 1 jajko;
  • Kefir 200 ml;
  • Sól 1 łyżeczka;
  • Mąka ± 400 g;
  • Cukier 1 łyżeczka;
  • Olej słonecznikowy rafinowany 2 łyżki
  • Do nadzienia będziesz potrzebować następujących składników:

  • Gotowane ziemniaki – 1 szt.
  • Ser żółty 150 g;
  • Koperek, kolendra;
  • 1 jajko;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Do smarowania — masło.
  • Uzbeckie placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym krok po kroku:

    Ciasto:

    1. Najpierw wlej kefir do miski i dodaj do niego sól, cukier, sodę. Następnie rozbij jajko i wymieszaj trzepaczką.

    2. Dodaj mąkę i wyrabiać ciasto, które ma być miękkie.

    3. Wlej do ciasta olej i ponownie zagnieć. Nie powinno się kleić do rąk. Pozostaw na 20 minut, przykryj folią.

    Przygotowanie nadzienia:

    Gotowane ziemniaki i ser zetrzyj na tarce i wymieszaj w misce. Dodaj drobno posiekany koperek i kolendrę, wbij jajko, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

    Przygotowujemy placki:

    Jeszcze trochę zagnieć ciasto i podziel na osiem części.

    Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj jeden kawałek, na którego środku ułóż kulkę.

    Uformuj okrągły placek rękami tak, żeby nadzienie było w środku. Spłaszcz go.

    Zrób tak samo z pozostałym ciastem i nadzieniem.

    Rozgrzej trochę patelnię i usmaż placki na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

    Podczas smażenia najpierw wyrosną, a następnie opadną.

    Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem

    Przepyszne kotlety mielone. Cukinia, kurczak i ziemniaki

    Hiszpańska Tortilla. Ziemniaki są o wiele smaczniejsze niż frytki i puree

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Myślałam, że jadę do córki pomóc z dziećmi, a dowiedziałam się, że już od dawna ma inną „mamę”

    Kiedy wsiadałam do pociągu, czułam taką radość, jakby świat znów nabrał kolorów. Torba była pełna…

    10 godzin ago

    Przyjechałam do syna bez zapowiedzi, chciałam sprawić przyjemność. Otworzyła mi obca kobieta w jego koszuli: a gdzie synowa

    Jechałam do niego z sercem przepełnionym ciepłem. Nie widzieliśmy się od kilku miesięcy, a ja…

    11 godzin ago