Przygotowanie letniego winegreta ze świeżym ogórkiem i kapustą nie będzie trudne nawet dla niedoświadczonej gospodyni.
Ta sałatka może być przygotowana z różnych składników. Jest bardzo sycąca i nie psuje sylwetki, ponieważ składa się ze zdrowych warzyw.
Jest prawdziwym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są tak dobre dla zdrowia.
Letni winegret z kapustą, ogórkiem i cytryną
Składniki:
cytryny według własnego gustu;
cukier do smaku;
sól do smaku;
olej roślinny w ilości 3 łyżek stołowych;
buraki około 2 sztuk średniej wielkości;
jeden świeży ogórek;
jedna cebula;
jedna marchewka;
ziemniaki około 3 sztuk średniej wielkości;
kapusta biała około 1 sztuki.
Przygotowanie:
przede wszystkim kapustę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie wysuszyć i drobno posiekać;
dodaj sól razem z cukrem granulowanym do smaku i dobrze ugniataj rękami, aby w rezultacie uwolnił się sok;
teraz powinieneś wycisnąć sok z cytryny i dodać go do kapusty według własnego gustu;
cebulę obrać i drobno posiekać;
marchew razem z ziemniakami i burakami należy wcześniej ugotować i schłodzić;
marchewki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę;
ziemniaki należy również pokroić w drobną kostkę;
dobrze opłucz ogórek pod bieżącą wodą, a następnie cienko pokrój w paski;
teraz wszystkie przygotowane i pokrojone produkty należy wysłać do jednego wygodnego pojemnika i dodać olej roślinny, najlepiej oliwę z oliwek;
teraz ugotowane buraki należy pokroić w kostkę i przesłać do reszty składników. To warzywo dodaje się na końcu, aby sałatka nie zmieniła koloru na fiolet.
Na ostatnim etapie gotowania należy po prostu dobrze wymieszać wszystkie składniki.