Prosty przepis na ulubione profiterolki

Lubisz ciastka z ciasta parzonego? Jednak martwisz się, że nie umiesz je przygotować?

Proponujemy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący!

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła (można zastąpić margaryną);
  • 4 duże jajka (lub 5 średnich);
  • Szklanka wody;
  • Szklanka mąki.
  • Składniki na krem:

  • 1,5 łyżeczki kakao;
  • 100 g masła (można zastąpić margaryną);
  • 1 puszka mleka skondensowanego.
  • Zabieramy się za przygotowanie ulubionych profiterolek:

    1 Połącz wodę z masłem i postaw na ogniu.

    2 Gdy mieszanina się zagotuje, małymi porcjami dodawaj mąkę, dokładnie mieszaj po każdym dodaniu. Odstaw ciasto.

    3 Kiedy ciasto wystygnie, wbij jajka i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie.

    4 Rozgrzej piekarnik do 175 °C.

    5 Uformuj kulki łyżeczką i umieść je na blasze do pieczenia, którą należy wcześniej posmarować masłem.

    6 Włóż blachę do piekarnika i w żadnym razie nie otwieraj drzwi, ponieważ ciasto ma wyrosnąć. Piec na złoty kolor.

    7 Gdy ciasteczka ostygną, napełnij je nadzieniem.

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

    Przepis na pyszne ciasto francuskie w 10 minut. Nie kupuję już go w sklepie