Teraz pizzę można już nie zamawiać.
Pizza na patelni w 5 minut — brzmi jako przepis na kwarantannę, prawda?
W rzeczywistości wszystko tak jest naprawdę — wymieszaj mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia (lub sodę), ułóż ciasto na rozgrzaną patelnię, smaż 2 minuty z jednej strony, odwróć, dodaj dowolne nadzienie do smaku — i pyszna pizza bez drożdży jest gotowa!
Składniki
Dla ciasta:
Dla nadzienia:
Gotowanie:
1. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, wodę i olej roślinny. Zagnieść ciasto.
2. Do nadzienia pokrój grzyby, paprykę i cebulę.
3. Pokrój cebulę na pół pierścieni, zasypiaj w misce. Wlać łyżeczkę octu i dodać szczyptę cukru. Wymieszaj i przykryj, pozwól marynować przez kilka minut.
4. Rozwałkuj ciasto i połóż na gorącej, wysmarowanej patelni.
5. Po 2-3 minutach sprawdź ciasto i odwróć na drugą stronę.
6. Posmaruj ketchupem, posyp oregano lub innymi suchymi ziołami. Połóż ser, a następnie warzywa. Przykryj i pozostaw na 2-3 minuty.
7. Połóż gotową pizzę na desce i posyp zieleniną. W wersji wegańskiej nie używaj sera, a na końcu możesz posypać balsamikiem.
Pokrój i się ciesz!
Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś
Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis
Mama przyjechała do nas w odwiedziny — nie po raz pierwszy, ale tym razem w…
My z Janem jedliśmy kolację — zwykła środa, po pracy, on opowiadał o drobiazgach, ja…
To była zwykła sobota. Ja prałam firanki, Adam mył podłogę w kuchni — wszystko jak…
Przygotowywaliśmy się przez cały tydzień. Upiekłam jej ulubiony tort — ten sam, który robiłam, kiedy…
Mam sześćdziesiąt lat. Kiedyś wydawało mi się to starością, a teraz po raz pierwszy czuję,…
Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…