Teraz pizzę można już nie zamawiać.
Pizza na patelni w 5 minut — brzmi jako przepis na kwarantannę, prawda?
W rzeczywistości wszystko tak jest naprawdę — wymieszaj mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia (lub sodę), ułóż ciasto na rozgrzaną patelnię, smaż 2 minuty z jednej strony, odwróć, dodaj dowolne nadzienie do smaku — i pyszna pizza bez drożdży jest gotowa!
Składniki
Dla ciasta:
- Mąka (zwykła pszenna lub pełnoziarnista) – 140 gramów (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia ciasta – 1 1/2 łyżeczki (lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej, zgasić 1 łyżkę octu / soku z cytryny)
- Sól – 1 / 2 łyżeczki
- Woda – 80 ml (1/3 szklanki)
- Olej roślinny – 1 łyżka
Dla nadzienia:
- Grzyby — do smaku
- Papryka słodka — do smaku
- Ketchup 2 łyżki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Ser — do smaku
- Cebula marynowana
- Cebula – 1 sztuka
- Ocet – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżeczka
Gotowanie:
1. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól, wodę i olej roślinny. Zagnieść ciasto.
2. Do nadzienia pokrój grzyby, paprykę i cebulę.
3. Pokrój cebulę na pół pierścieni, zasypiaj w misce. Wlać łyżeczkę octu i dodać szczyptę cukru. Wymieszaj i przykryj, pozwól marynować przez kilka minut.
4. Rozwałkuj ciasto i połóż na gorącej, wysmarowanej patelni.
5. Po 2-3 minutach sprawdź ciasto i odwróć na drugą stronę.
6. Posmaruj ketchupem, posyp oregano lub innymi suchymi ziołami. Połóż ser, a następnie warzywa. Przykryj i pozostaw na 2-3 minuty.
7. Połóż gotową pizzę na desce i posyp zieleniną. W wersji wegańskiej nie używaj sera, a na końcu możesz posypać balsamikiem.
Pokrój i się ciesz!
Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś
Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis