1. Klasyczny sos do sałatek
W misce widelcem wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Wlej oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę musztardy do smaku. Możesz doprawiać sałatki warzywne.
2. Sos z żółtym serem
Posiekaj czosnek razem z filetem anchois. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę z jogurtem i serem. Dodaj czosnek z filetem anchois, ocet, pieprz do smaku i sól. Możesz doprawiać sałatki z makaronem, warzywami i żółtym serem o neutralnym smaku.
3. AilIoli
W misce wymieszaj zmiażdżony czosnek, żółtka, sól, pieprz i sok z cytryny. Ciągle mieszając, dodaj oliwę, kropla po kropli, a następnie cienkim strumieniem, aż sos zgęstnieje. Masło i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Możesz doprawiać sałatki ziemniaczane i mięsne, a także sałatki z owoców morza.
4. Sos włoski
Wsyp cukier i musztardę do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, po 1,5 łyżeczki soli i pieprzu, chili i ocet. Do tej mieszaniny cienkim strumieniem wlewaj oliwę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1 tydzień.
5. Sos francuski
Połącz koncentrat pomidorowy, cukier, cebulę, musztardę, paprykę, sól i nasiona selera. Dopraw pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Powoli, ciągłym strumieniem wlewaj oliwę, ciągle ubijając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Możesz użyć innej metody. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy ubij blenderem na purée. Nie wyłączając blendera, powoli wlewaj oliwę ciągłym strumieniem. Ubijaj na gładką masę.
Najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu. Doskonale nadaje się do sałaty rzymskiej, ogórków, czerwonej cebuli i rzodkiewki.
Smacznego!
Sałatka w 5 minut z niecodziennym sosem
Krzywy las. W Polsce jest tajemniczy gaj, w którym rośnie 400 dziwnie zakrzywionych sosen
Kiedy jest mało czasu, a chcę się zjeść coś smacznego, zawsze gotuję tę rolkę z cukinii