Patelnia jest jednym z głównych narzędzi do gotowania. Żadna gospodyni nie może obejść się bez patelni.
Zwykle patelnie służą swoim właścicielom przez długi czas.
Ale z nimi, podobnie jak w przypadku wszelkich przyborów kuchennych, musisz być w stanie prawidłowo obsługiwać.
Nie należy używać tej samej patelni do różnych opcji gotowania.
Istnieje ogromna liczba różnych patelni, a każda z nich jest przeznaczona do określonego celu.
• Patelnia teflonowa. Takie opcje są bardzo powszechne w działaniu. Ich główna różnica polega na tym, że mają nieprzywierającą powłokę.
Na takich patelniach najlepiej gotować lekkie potrawy, idealnie nadają się również do podgrzewania potraw. Ale takie patelnie nadal wymagają wymiany, ponieważ mają tendencję do utraty właściwości nieprzywierających.
• Patelnia ceramiczna. Ich charakterystyczną cechą jest wysoka cena. Mają taki niuans, ponieważ powłoka takich patelni jest bardzo cienka.
Idealnie nadają się do grillowania, ponieważ równomiernie się nagrzewają i są łatwe do czyszczenia.
• Patelnia ze stali nierdzewnej. Takie patelnie są najlepsze we wszystkich swoich właściwościach, ale także najdroższe. Jeśli odpowiednio zadbasz o taką patelnię, będzie miała ona najdłuższą żywotność.
Powierzchnie te bardzo dobrze trzymają i rozprowadzają tłuszcz, ale podczas ich stosowania należy zawsze gotować z dodatkiem oleju. Techniki gotowania również mogą być bardzo zróżnicowane. Rozważmy niektóre z nich, a także ich funkcje.
• Saute. Przy tej metodzie konieczne jest stosowanie siekanych warzyw i różnych rodzajów mięsa, a także owoców morza.
• Smażenie. Musisz także wiedzieć, jak smażyć jedzenie, większość ludzi robi to źle. Produkty na patelni powinny się lekko zarumienić, w tym celu należy utrzymywać niezbyt wysoką temperaturę oleju i okresowo ją wymieniać.
• Grill. Tutaj jest odwrotnie. Temperatura powinna być jak najwyższa i należy używać minimalnej ilości oleju. Mało kto wie, ale dania z grilla są najzdrowsze i najzdrowsze.
Cechy właściwej pielęgnacji patelni: Przed pierwszym użyciem patelni należy ją umyć, najlepiej w detergencie.
Przed gotowaniem na patelni należy wlać do niej olej i trochę podgrzać.
Po zakończeniu gotowania na patelni nigdy nie należy umieszczać go pod zimną wodą. Powoduje to często uszkodzenie powierzchni i częściowe odkształcenie całej patelni.
Podczas gotowania na patelni używaj tylko drewnianych lub silikonowych szpatułek, aby nie zarysować powierzchni.
Aby nie zepsuć patelni podczas procesu mycia, należy to zrobić miękką gąbką. Nigdy nie używaj twardych szczotek.
Wiele gospodyń domowych robi to nieprawidłowo. Gdzie należy wsypać proszek do prania
Świetny pomysł na przekąskę. Rożki waflowe nadziewane sardynkami