Jeśli lubisz tort „Napoleon”, koniecznie spróbuj upiec go według nowego przepisu.
Placki możesz upiec wcześniej, a tort zrobić, kiedy zechcesz.
Będziesz potrzebować:
1. Połącz mąkę, sól, schłodzone masło, posiekaj na okruchy.
2. Do wody wlej ocet, dodaj do mąki. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
3. Posyp mąką stół, rozwałkuj ciasto w kształcie kwadratu o grubości nie większej niż 1 cm, uformuj kopertę, rozwałkuj, uformuj ponownie.
4. Powtórz 4 razy i włóż ciasto do lodówki na 50-60 minut.
5. Następnie podziel ciasto na 8 części, 7 włóż do lodówki. Wyjmować należy po jednej części.
6. Rozwałkuj cienko każdą część, nakłuj, piecz w temperaturze 200 C na złoty kolor.
7. Ubij masło, dodaj zagęszczone mleko, ponownie ubij, posmaruj każdy placek.
8. Udekoruj tort pozostawionymi okruchami ciasta.
Soczyste i chrupiące czebureki na wodzie mineralnej
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…