Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut

Przygotowanie puszystych bułeczek twarogowych nie zajmie dużo czasu, dlatego możesz je ugotować na śniadanie lub popołudniową przekąskę.

Potrzebne są następujące składniki:

  • twaróg – 250 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • cukier – 60 g;
  • mąka – 250 g;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • proszek do pieczenia – 7 g;
  • – szczypta soli;
  • – wanilia do smaku, cukier puder.
  • Z podanej ilości składników otrzymasz 12 standardowych bułeczek.

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

    2. Przesiej mąkę.

    3. Połącz jajka z solą i cukrem, ubij trzepaczką.

    4. Dodaj twaróg, wymieszaj, wlej olej roślinny, wymieszaj ponownie.

    5. Jeśli twaróg nie jest homogenizowany, zmiksuj go blenderem.

    6. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy, najpierw wymieszaj szpatułką, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Ma być miękkie i nieco lepkie.

    7. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto, podziel na 12 kawałków, z każdego zrób kulkę.

    8. Blachę wyłóż pergaminem i ułóż na niej bułeczki, możesz lekko je spłaszczyć.

    9. Posmaruj ubitym żółtkiem.

    10. Piecz bułeczki przez około 20-25 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu

    300 g mięsa mielonego z kurczaka i szklanka kefiru i mam fajny obiad dla całej rodziny