Przygotowanie puszystych bułeczek twarogowych nie zajmie dużo czasu, dlatego możesz je ugotować na śniadanie lub popołudniową przekąskę.
Potrzebne są następujące składniki:
Z podanej ilości składników otrzymasz 12 standardowych bułeczek.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przesiej mąkę.
3. Połącz jajka z solą i cukrem, ubij trzepaczką.
4. Dodaj twaróg, wymieszaj, wlej olej roślinny, wymieszaj ponownie.
5. Jeśli twaróg nie jest homogenizowany, zmiksuj go blenderem.
6. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy, najpierw wymieszaj szpatułką, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Ma być miękkie i nieco lepkie.
7. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto, podziel na 12 kawałków, z każdego zrób kulkę.
8. Blachę wyłóż pergaminem i ułóż na niej bułeczki, możesz lekko je spłaszczyć.
9. Posmaruj ubitym żółtkiem.
10. Piecz bułeczki przez około 20-25 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu
300 g mięsa mielonego z kurczaka i szklanka kefiru i mam fajny obiad dla całej rodziny