.
Kotlety schabowe z przepisu najbardziej znanej restauratorki w Polsce podbijają kolejne podniebienia. Magda Gessler zna się na rzeczy i od chwili, kiedy jej sekretny przepis na kotlety wypłynął do sieci, na stołach coraz częściej pojawia się mięso przygotowane w ten szczególny sposób.
Kotlety schabowe z przepisu Magdy Gessler raz przygotowane będą gościć na stole regularnie – i to nie tylko z okazji niedzielnego obiadu. Sekretem są tu dwa składniki, które użyte w odpowiedni sposób sprawiają, że mięso staje się niezwykle kruche i jeszcze bardziej smakowite.
Do wykonania dania potrzebne są dodatkowe składniki
To danie przyrządzone według przepisu Magdy Gessler sprawi, że rodzina będzie prosiła o więcej. To idealna alternatywa dla schabowych przyrządzanych na szybko. Jeśli poświęcimy mięsu odrobinę więcej czasu, podniebienie nam za to zdecydowanie podziękuje.
Zobacz także: Jak Magda Gessler z dnia na dzień pozbyła się zbędnych kilogramów? Mówi, że to efekt banalnej diety
Aby wykonać kotlety schabowe Magdy Gessler należy przygotować sobie aż kilogram schabu. Restauratorka przyznaje, że wychodzą jej z tego 4 potężne kotlety wielkości talerza. Jednak można zrobić kilka mniejszych z mniejszej ilości mięsa. Jedna z kulinarnych blogerek wykorzystała 360g schabu i wykonała z niego 5 porcji schabowych.
Dodatkowo na blacie powinny się znaleźć: cebula, 400 ml mleka, 2 jajka, bułka tarta z mąką pszenną, sól i pieprz, a także niezastąpiony smalec.
Kotlety schabowe – przepis
Magda Gessler swoje kotlety rozbija bardzo cienko. Jeśli w mięsie znajdują się żyłki, należy je poprzecinać – inaczej spowodują, że podczas smażenia mięso będzie się brzydko zawijać. Kiedy mamy już przygotowaną i rozklepaną „bazę”, czas na sekretny trik Gessler.
Zobacz także: „Dbał o domowe ognisko” : Lara Gessler pod opieką ojca
Cebulę należy obrać i pokroić w piórka. W miseczce trzeba poukładać kolejno: schab, cebula, schab, cebula itd., a potem całość zalać mlekiem. Następnie taki przekładaniec wystarczy przykryć i włożyć do lodówki na 3 godziny. Dopiero po tym czasie można wyjąć mięso ze specjalnej zalewy.
Po wyciągnięciu kotletów trzeba koniecznie je osuszyć, inaczej będzie mocno pryskać na patelni. Wystarczy doprawić je do smaku solą i pieprzem, a potem postępować według znanego schematu. Każdy kotlet obtaczamy w mące, następnie wkładamy do roztrzepanego jajka i potem do bułki tartej. Na rozgrzanym smalcu wystarczy smażyć je z obu stron aż do zarumienienia.
Magda Gessler poleca
Pyzy z mięsem – przepis
Składniki (około 20 sztuk):
Ciasto:
1,5 ziemniaków,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 spore jajko,
sól i pieprz
Farsz:
400 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
3 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz
Pyzy z mięsem – jak zrobić?
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę.
 Starte surowe ziemniaki odlewamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku, dodajemy do ugotowanych i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól. Wbijamy także jajko, wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Następnie kroimy je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.
Mięso mielimy w specjalnej maszynce.
Cebulę siekamy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy dokładnie zmielone mięso, doprawiamy tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą do smaku, smażymy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mięso będzie wystudzone, wbijamy do niego jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki. Spłaszczamy je, dodajemy farsz mięsny i lepimy – wedle uznania okrągłe lub podłużne kluski. Dla ułatwienia obsypujemy ręce mąką.
W sporym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pyzy. Ile gotować pyzy z mięsem? Wiele zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj są gotowe po około 8-10 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię. Dla pewności sprawdzamy, czy są miękkie.
Wskazówki: Jeśli mamy upieczone bądź ugotowane mięso na przykład z poprzedniego obiadu, śmiało możemy wykorzystać je do przygotowania pyz. Wystarczy zmielić je w maszynce i wymieszać z przestudzoną cebulką, a następnie postępować według przepisu.
Kiedy urodziłam dwie córeczki, myślałam, że to będzie najszczęśliwszy czas mojego życia. Wydawało mi się,…
Nie mogę zrozumieć, dlaczego nazywałam tę kobietę „mamą”. Może dlatego, że tak trzeba? Bo tak…
To był początek jesieni, pierwszy semestr studiów, nowe miasto, nowi ludzie i ogromne plany na…
Kilka miesięcy temu, kiedy syn z żoną postanowili zamieszkać u nas na chwilę, byłam zaskoczona,…
Zgodziłam się, żeby syn z synową pomieszkali u nas przez jakiś czas, bo byłam przekonana,…
Mąż często jeździł do swojej matki. Zawsze miała jakiś powód, żeby go wezwać: raz trzeba…