Wystarczy pół godziny na przygotowanie ulubionego ciasta według sprawdzonego przepisu.
Niezbędne składniki:
Jak przygotować ciasto?
1. Ciasto francuskie potnij w paski o szerokości 1 cm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż pokrojone ciasto.
2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C około 9-10 minut.
3. Gotowe paski odstaw do całkowitego ostygnięcia.
4. W międzyczasie przygotowujemy krem. W osobnej głębokiej misce połącz serek z masłem, wlej skondensowane mleko i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie do kremu dodaj rozdrobioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
5. Stół wyłóż kilkoma warstwami folii spożywczej. Folię posmaruj kremem na długości równej upieczonym paskom, a szerokości około 20 cm.
6. Ułóż z pasków rzędy na kremie, wciskając je w krem. Posmaruj je kremem na wierzchu, rozłóż drugą warstwę, ponownie nasmaruj kremem i tak dalej do końca.
7. Teraz podnieś folię za brzegi, zwiń paski z ciasta francuskiego w roladę.
8. Powstałą roladę jeszcze raz owiń kilkoma warstwami folii spożywczej i włóż do lodówki do rana.
9. Gotowe ciasto posyp startą czekoladą.
Przepis na pyszne ciasto z suszonymi śliwkami i orzechami bez pieczenia
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…