Gdzie szukać maślaków?
Zbieranie maślaków jest bardzo wygodne, ponieważ rosną w koloniach. Jeśli natrafisz na miejsce, w którym rosną, możesz łatwo uzbierać kosz w 15-20 minut.
Maślaki rosną w lasach iglastych, głównie na glebach piaszczystych, na polanach, w pobliżu dróg. Sucha gleba, usypana sosnowymi igłami, i słońce — to są dobre warunki dla rozwoju tych grzybów.
Sezon na maślaki rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do października. Jednak w połowie lata trudno jest znaleźć grzyby, które nie byłyby uszkodzone przez robaki. Jesienią sytuacja pod tym względem się polepsza.
Jak gotować maślaki?
Podobnie jak większość innych grzybów, można je gotować, smażyć, marynować, piec, gotować w piekarniku. Oczywiście, gotowane maślaki można zamrozić na zimę.
Przed gotowaniem należy usunąć z maślaków skórkę, w przeciwnym razie marynata będzie ciemna i zbyt gęsta. Grzyby te prawie nigdy nie są używane do suszenia, ponieważ maślaki ciemnieją po wysuszeniu.
Do marynowania najlepiej wybrać młode grzyby, których kapelusz jeszcze się nie rozkrył — po ugotowaniu pozostają twarde i elastyczne, a w przekroju — bardzo piękne.
Maślaki mają bardzo wyrazisty grzybowy aromat, więc gdy są duszone lub gotowane w garnku, bardzo dobrze łączą się z innymi smakami.
Grzyby wędzone. Chcesz zrobić ciekawy kulinarny eksperyment latem? Spróbuj podwędzić grzyby. Aby to zrobić, należy roztopić masło na dużej patelni, zeszklić cebulę, włożyć grzyby, dodać trochę czosnku, dobrze posolić i smażyć do gotowości, aż cały płyn z grzybów wyparuje, a one same się zarumienią.
Następnie wyłożyć grzyby na jednorazową aluminiową tacę i włożyć do wędzarni na 15 minut. Podawać grzyby jako przystawkę czy dodatek do mięsa.
Korzyści z nawożenia ogórków nadtlenkiem wodoru
Doskonały przepis na twaróg domowy. Tylko 3 składniki i 10 minut czasu