Czego to ludzie nie wymyślą, przechowując banany, aby na długo zachowały świeżość. W lodówce, gdzie skórka szybko ciemnieje, w torbie, gdzie stają się przejrzałe. A gdzie należy przechowywać banany?
Powiesić owoce
Banany nie lubią ani zimna, ani bezpośredniego działania światła słonecznego, ani opakowań plastikowych, ani sąsiedztwa innych owoców.
Niedojrzałe owoce można przechowywać na półmisku w temperaturze pokojowej. Gdy tylko dojrzeją, przenosimy je w chłodne miejsce. Owijanie końcówek bananów folią spożywczą również przedłuża ich świeżość.
Najlepszym miejscem na przechowywanie żółtych bananów jest piwnica. Najważniejsze, żeby było ciemno, chłodno, a pomieszczenie było dobrze przewietrzane.
Owijamy końcówki bananów folią spożywczą i zawieszamy je na haczyku. Ta metoda przedłuży świeżość owoców nawet o dwa tygodnie.
Optymalna temperatura do przechowywania dojrzałych bananów wynosi 13-15 stopni, do dojrzewania — nie więcej niż 18 stopni.
Jak wpływa zamrażanie?
Banany można zamrozić. Co prawda, po rozmrażaniu stają się miękkie i bardziej nadają się do robienia koktajli, smoothie i ciast.
Aby prawidłowo zamrozić banany, należy:
Jak oczyścić kurczaka z antybiotyków oraz inne pytania na temat kurczaka
To była zwykła sobota. Ja prałam firanki, Adam mył podłogę w kuchni — wszystko jak…
Przygotowywaliśmy się przez cały tydzień. Upiekłam jej ulubiony tort — ten sam, który robiłam, kiedy…
Mam sześćdziesiąt lat. Kiedyś wydawało mi się to starością, a teraz po raz pierwszy czuję,…
Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…
Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…
Nigdy nie myślałam, że na starość będę musiała liczyć grosze. Kiedyś pracowałam od rana do…