Czego to ludzie nie wymyślą, przechowując banany, aby na długo zachowały świeżość. W lodówce, gdzie skórka szybko ciemnieje, w torbie, gdzie stają się przejrzałe. A gdzie należy przechowywać banany?
Powiesić owoce
Banany nie lubią ani zimna, ani bezpośredniego działania światła słonecznego, ani opakowań plastikowych, ani sąsiedztwa innych owoców.
Niedojrzałe owoce można przechowywać na półmisku w temperaturze pokojowej. Gdy tylko dojrzeją, przenosimy je w chłodne miejsce. Owijanie końcówek bananów folią spożywczą również przedłuża ich świeżość.
Najlepszym miejscem na przechowywanie żółtych bananów jest piwnica. Najważniejsze, żeby było ciemno, chłodno, a pomieszczenie było dobrze przewietrzane.
Owijamy końcówki bananów folią spożywczą i zawieszamy je na haczyku. Ta metoda przedłuży świeżość owoców nawet o dwa tygodnie.
Optymalna temperatura do przechowywania dojrzałych bananów wynosi 13-15 stopni, do dojrzewania — nie więcej niż 18 stopni.
Jak wpływa zamrażanie?
Banany można zamrozić. Co prawda, po rozmrażaniu stają się miękkie i bardziej nadają się do robienia koktajli, smoothie i ciast.
Aby prawidłowo zamrozić banany, należy:
Jak oczyścić kurczaka z antybiotyków oraz inne pytania na temat kurczaka
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…