Eksperci opowiedzieli, jak odróżnić wysokiej jakości czekoladę od przemysłowej sieczki

Eksperci opowiedzieli, co pozwala zrozumieć, że czekolada jest dobra i można ją bezpiecznie kupić.

Przede wszystkim jest to cena. Cukiernicy twierdzą, że wysokiej jakości tabliczki nie mogą być tanie, ponieważ masa kakaowa i masło kakaowe są dość drogie.

Często producenci chcą zaoszczędzić i zastępują te składniki olejem palmowym lub tłuszczem mlecznym. Tak więc powstaje produkt, który nie do końca można nazwać czekoladą.

Czasami kakao w produkcji tabliczek zastępuje soja. Zdaniem ekspertów, w tym przypadku taka czekolada nie zaszkodzi zdrowiu.

Jeszcze, jeżeli zawiera tłuszcze trans, grozi otyłością i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka.

Tabliczka dobrej czekolady ma połysk i przy łamaniu usłyszysz charakterystyczny trzask. Jeśli czekolada zawiera sztuczne dodatki, to przypomina bardziej plastelinę.

Ponadto czekolada mleczna i biała, wyprodukowana zgodnie z przepisami, zaczyna się topić w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza, a gorzka czekolada topi się w temperaturze 70 stopni.

Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać

Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa

Robimy zapasy, albo jak w 3 godziny przygotować jedzenie na cały tydzień