Eklery lepsze są domowe niż w cukierniach. Najważniejsze to dobry przepis

Zrobić eklery w domu jest znacznie łatwiej, niż się wydaje. Są smaczniejsze niż te kupione w sklepie, delikatniejsze i zdrowsze.

Na korpusy będziesz potrzebować:

  • masło – 100 g;
  • sól – szczypta;
  • jajka – 4 lub 5 szt.;
  • woda 190 g;
  • mąka 200 g;
  • Do kremu potrzebujesz:

  • mleko 500 g;
  • cukier – 0,5 szklanki;
  • mąka – 2 łyżki;
  • jajko;
  • Eklery lepsze są domowe niż w cukierniach. Najważniejsze to dobry przepis

    Przygotowanie eklerów:

    1 Wlej wodę do garnka, zagotuj, dodaj masło i sól. Jak tylko masło się rozpuści, od razu wsyp przesianą mąkę.

    2 Ciasto ugniata się bezpośrednio w garnku. Aby mąka była prawidłowo zaparzona, trzeba bardzo energicznie mieszać, by nie było grudek.

    3 Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto ma być lekko gorące, ale jajka nie powinny się w nim zagotować.

    4 Dodaj jajka, rozbijając je po kolei i dokładnie mieszając na jednolitą masę.

    5 Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj ciasta. Aby to zrobić, wyciśnij ciasto przy pomocy woreczka cukierniczego, zwykłego woreczka ze ściętym rogiem lub po prostu rozprowadź łyżką w kształcie palców.

    6 Włóż ciasta do rozgrzanego do 180C piekarnika na pół godziny. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto opadnie.

    7 Piecz ciasta na złoty kolor.

    8 W międzyczasie możesz przygotować krem.

    9 Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, wymieszaj i zagotuj na słabym ogniu, a także stale mieszaj, by zapobiec powstaniu grudek.

    10 Do schłodzonej masy dodaj zmiękczone masło, wymieszaj i ubijaj mikserem. Następnie napełnij korpusy gotowym kremem za pomocą strzykawki lub łyżeczki przez nacięcie.

    Pyszna i delikatna twarogowa zapiekanka według naszego rodzinnego przepisu

    Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi

    Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi