Zrobić eklery w domu jest znacznie łatwiej, niż się wydaje. Są smaczniejsze niż te kupione w sklepie, delikatniejsze i zdrowsze.
Na korpusy będziesz potrzebować:
Do kremu potrzebujesz:
Przygotowanie eklerów:
1 Wlej wodę do garnka, zagotuj, dodaj masło i sól. Jak tylko masło się rozpuści, od razu wsyp przesianą mąkę.
2 Ciasto ugniata się bezpośrednio w garnku. Aby mąka była prawidłowo zaparzona, trzeba bardzo energicznie mieszać, by nie było grudek.
3 Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto ma być lekko gorące, ale jajka nie powinny się w nim zagotować.
4 Dodaj jajka, rozbijając je po kolei i dokładnie mieszając na jednolitą masę.
5 Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj ciasta. Aby to zrobić, wyciśnij ciasto przy pomocy woreczka cukierniczego, zwykłego woreczka ze ściętym rogiem lub po prostu rozprowadź łyżką w kształcie palców.
6 Włóż ciasta do rozgrzanego do 180C piekarnika na pół godziny. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia, w przeciwnym razie ciasto opadnie.
7 Piecz ciasta na złoty kolor.
8 W międzyczasie możesz przygotować krem.
9 Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, wymieszaj i zagotuj na słabym ogniu, a także stale mieszaj, by zapobiec powstaniu grudek.
10 Do schłodzonej masy dodaj zmiękczone masło, wymieszaj i ubijaj mikserem. Następnie napełnij korpusy gotowym kremem za pomocą strzykawki lub łyżeczki przez nacięcie.
Pyszna i delikatna twarogowa zapiekanka według naszego rodzinnego przepisu
Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi
Ciasto godne królewskiego stołu. Niesamowite dzięki twarogowi