Doskonały przepis na twaróg domowy. Tylko 3 składniki i 10 minut czasu

Według tego przepisu zrobić twaróg w domu jest bardzo łatwo. Potrzebujesz tylko 3 składników. Przygotowany przez ciebie domowy twaróg idealnie pasuje na śniadanie.

Nie warto porównywać go z twarogiem ze sklepu; ma on swój własny smak i uproszczoną technologię przygotowania.

Smak można regulować, dodając przypraw.

Składniki:

  • Mleko (3,3%) – 1 litr
  • Śmietana (20%) – 200 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Wydajność: z 1 litry mleka otrzymasz 365-390 g twarogu

    Przygotowanie:

    1. Zagotuj mleko, dodaj sól.

    2. Wymieszaj jajka ze śmietaną i wlej w mleko. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5-7 minut.

    3. Przełóż do chusty serowarskiej lub gazy, umieszczonej w sitku. Odcedź. Na wierzchu ustaw coś ciężkiego. Pozostaw w tej pozycji, aż twaróg całkowicie ostygnie.

    4. Twaróg jest gotowy. Świetnie smakuje z herbatą lub kawą na śniadanie.

    Smacznego!

    Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut

    Przepis na prosty, piękny i bardzo smaczny chleb

    Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne