Dlaczego pocierać skorupki jaj olejem roślinnym. Life hack od doświadczonych gospodyń domowych

Każdy wie, że domowe life hacki pomagają w porządkach domowych, zapewniają oszczędności w rodzinnym budżecie.

Na przykład zaawansowane gospodynie domowe nacierają skorupki jaj olejem słonecznikowym przed wysłaniem ich do lodówki.

I powiemy ci, co to rzeczywiste życie hack jest dla później w artykule. Dowiedziawszy się, o co tu chodzi, z pewnością zwrócisz na to uwagę.

Dlaczego nowoczesne gospodynie domowe nacierają skorupki jaj olejem roślinnym przed wysłaniem ich do lodówki?

W naszych trudnych czasach, kiedy ceny rosną niemal każdego dnia, każdy z nas chce zaopatrzyć się w wiele produktów, aby podratować rodzinny budżet. Jednak nie każda gospodyni wie, jak zapewnić bezpieczeństwo przechowywanego prowiantu. A psucie się zapasów to coś, czego chcielibyśmy uniknąć za wszelką cenę!

Okazuje się, że możemy zaopatrzyć się nie tylko w produkty o długim terminie przydatności do spożycia, takie jak groszek konserwowy, kukurydza, kawior, ryby w puszce, ale także w jajka. Wystarczy wiedzieć, jak przedłużyć ich zachowanie.

Chcemy zaznaczyć, że zarówno jaja domowe, jak i fabryczne powinny być przechowywane w lodówce. Można się bez niego obejść, ale w tym przypadku produkt będzie wymagał jak najszybszego użycia.

Jaja mogą być przechowywane przez następujący okres:

Trzy tygodnie — jeśli produkt nie jest przechowywany w lodówce. Dotyczy to zarówno jaj domowych, jak i sklepowych. Ważne jest, aby temperatura w pomieszczeniu, w którym są przechowywane, nie przekraczała +10⁰C.

Miesiąc — jeśli zostawisz w lodówce jajka kupione w sklepie. Najlepszym miejscem do ich przechowywania są drzwi lodówki.

Trzy miesiące — jeśli zostawisz jajka w lodówce. W tym przypadku musisz mieć pewność, że kupiłeś naprawdę świeży domowy produkt.

Ten life hack, wymyślony przez zaawansowane gospodynie domowe, pomoże Ci przedłużyć okres przydatności jaj w lodówce. Wystarczy natrzeć skorupkę olejem słonecznikowym.

Olej nakładamy na jajko cienką warstwą, pokrywając nim równomiernie całą powierzchnię skorupki. Tworzy warstwę ochronną, która zwiększy trwałość produktu, czy to domowego, czy kupionego w sklepie.

Jajka są smaczne, pożywne i zdrowe. Nie jedna uczta może się bez nich obejść, bo to niezbędny składnik wielu świątecznych sałatek.

Jak prawidłowo układać jajka w lodówce, aby wydłużyć ich trwałość

Oszczędny człowiek zbudował dom w kształcie jajka, żeby nie wynajmować mieszkania

Teraz zawsze tak robię. Sieję rzodkiewki na tackach na jajka