Przepisy

Dlaczego niektóre gospodynie domowe dodają jabłko do mięsa mielonego

Kotlety będą bardzo soczyste i delikatne.

Ostatnią rzeczą, jaką spodziewamy się zobaczyć w przepisie na mięso mielone, jest jabłko na liście składników.

W końcu w naszych umysłach ten owoc raczej nie łączy się z mięsem.

Ten przepis jest dość powszechny. Na przykład kotlety z jabłkami są często gotowane na Kaukazie, zwłaszcza jeśli głównym mięsem jest tłusta jagnięcina.

Takie kotlety zawsze okazują się soczyste, z pikantną kwaskowatością.

Dzięki dodatkowi jabłka smak każdego mięsa staje się jaśniejszy i bogatszy, więc owoce dodaje się nawet do mielonego kurczaka.

Warto również pamiętać, że użycie jabłek sprawia, że kotlety są mniej tłuste.

Najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek, obierać je, ścierać na tarce i dodawać do mięsa mielonego.

Z kolei słodkie jabłka mogą kontrastować ze smakiem kotletów, co nie jest korzystne dla ich smaku.

W Polsce ceny produktów, zwłaszcza masła i mięsa, szybko rosną

Mały trik na szybkie rozmrażanie mięsa

Co najlepiej dodać do mięsa mielonego. Białko, żółtko lub całe jajko

Roman Tkach

Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

Recent Posts

Moja wielodzietna i samotna sąsiadka ciągle dzwoni do mojego męża i prosi o pomoc. Rozumiem to, ale pewnego dnia wróciłam do domu, a ona przygotowywała u nas herbatę, co mnie zaniepokoiło

Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…

4 godziny ago