Kotlety będą bardzo soczyste i delikatne.
Ostatnią rzeczą, jaką spodziewamy się zobaczyć w przepisie na mięso mielone, jest jabłko na liście składników.
W końcu w naszych umysłach ten owoc raczej nie łączy się z mięsem.
Ten przepis jest dość powszechny. Na przykład kotlety z jabłkami są często gotowane na Kaukazie, zwłaszcza jeśli głównym mięsem jest tłusta jagnięcina.
Takie kotlety zawsze okazują się soczyste, z pikantną kwaskowatością.
Dzięki dodatkowi jabłka smak każdego mięsa staje się jaśniejszy i bogatszy, więc owoce dodaje się nawet do mielonego kurczaka.
Warto również pamiętać, że użycie jabłek sprawia, że kotlety są mniej tłuste.
Najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek, obierać je, ścierać na tarce i dodawać do mięsa mielonego.
Z kolei słodkie jabłka mogą kontrastować ze smakiem kotletów, co nie jest korzystne dla ich smaku.
W Polsce ceny produktów, zwłaszcza masła i mięsa, szybko rosną
Mały trik na szybkie rozmrażanie mięsa
Co najlepiej dodać do mięsa mielonego. Białko, żółtko lub całe jajko
Mój mąż często jeździł do swojej mamy. Zawsze mówił, że to przecież normalne, że to…
Pamiętam ten dzień do najdrobniejszych szczegółów — zapach kawy, której tak i nie wypiłam, dźwięk…
Tego dnia postanowiłam wrócić z pracy wcześniej. W głowie miałam prosty plan: zrobić kolację, zapalić…
Znałyśmy się jeszcze z uniwersytetu. Pisałyśmy razem notatki, razem zdawałyśmy egzaminy, razem śmiałyśmy się z…
Mam sześćdziesiąt pięć lat. Kiedy to mówię, ludzie zwykle się uśmiechają, mówiąc: „Eee tam, jeszcze…
Kiedy rodzice mojego męża powiedzieli, że chcą „rozdać wszystko za życia”, nawet się ucieszyłam. Pomyślałam,…