Kotlety będą bardzo soczyste i delikatne.
Ostatnią rzeczą, jaką spodziewamy się zobaczyć w przepisie na mięso mielone, jest jabłko na liście składników.
W końcu w naszych umysłach ten owoc raczej nie łączy się z mięsem.
Ten przepis jest dość powszechny. Na przykład kotlety z jabłkami są często gotowane na Kaukazie, zwłaszcza jeśli głównym mięsem jest tłusta jagnięcina.
Takie kotlety zawsze okazują się soczyste, z pikantną kwaskowatością.
Dzięki dodatkowi jabłka smak każdego mięsa staje się jaśniejszy i bogatszy, więc owoce dodaje się nawet do mielonego kurczaka.
Warto również pamiętać, że użycie jabłek sprawia, że kotlety są mniej tłuste.
Najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek, obierać je, ścierać na tarce i dodawać do mięsa mielonego.
Z kolei słodkie jabłka mogą kontrastować ze smakiem kotletów, co nie jest korzystne dla ich smaku.
W Polsce ceny produktów, zwłaszcza masła i mięsa, szybko rosną
Mały trik na szybkie rozmrażanie mięsa
Co najlepiej dodać do mięsa mielonego. Białko, żółtko lub całe jajko
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…