Dlaczego niektóre gospodynie domowe dodają jabłko do mięsa mielonego

Kotlety będą bardzo soczyste i delikatne.

Ostatnią rzeczą, jaką spodziewamy się zobaczyć w przepisie na mięso mielone, jest jabłko na liście składników.

W końcu w naszych umysłach ten owoc raczej nie łączy się z mięsem.

Ten przepis jest dość powszechny. Na przykład kotlety z jabłkami są często gotowane na Kaukazie, zwłaszcza jeśli głównym mięsem jest tłusta jagnięcina.

Takie kotlety zawsze okazują się soczyste, z pikantną kwaskowatością.

Dzięki dodatkowi jabłka smak każdego mięsa staje się jaśniejszy i bogatszy, więc owoce dodaje się nawet do mielonego kurczaka.

Warto również pamiętać, że użycie jabłek sprawia, że kotlety są mniej tłuste.

Najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek, obierać je, ścierać na tarce i dodawać do mięsa mielonego.

Z kolei słodkie jabłka mogą kontrastować ze smakiem kotletów, co nie jest korzystne dla ich smaku.

W Polsce ceny produktów, zwłaszcza masła i mięsa, szybko rosną

Mały trik na szybkie rozmrażanie mięsa

Co najlepiej dodać do mięsa mielonego. Białko, żółtko lub całe jajko