screen Youtube
Babcia zawsze przygotowywała je w weekendy, kiedy przyjeżdżaliśmy do niej, i do dziś pamiętam jego smak.
Postanowiliśmy więc podzielić się z Wami tym niezwykłym i prostym w przygotowaniu przepisem.
Potrzebne będą tylko dwa składniki: dowolny kompot (wiśniowy, jabłkowy, śliwkowy, gruszkowy, jagodowy) i kasza manna.
Ten przepis nadaje się na każdą okazję, nawet jeśli za pół godziny mają przyjść goście, a wy nie wiecie, czym ich zaskoczyć.
Oto prosty i bardzo oryginalny przepis na deser:
Kompot lub sok – 500 ml
Kasza manna – 3 łyżki
Mleko w proszku – 2 łyżki (opcjonalnie)
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1. Najpierw bierzemy pół litra kompotu i wlewamy go do rondla.
2. Od momentu, gdy kompot zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 minutę.
3. Następnie powoli dodajemy do gotującego się kompotu kaszę mankę: 3 łyżki i gotujemy przez 2-3 minuty.
4 Aby masa szybciej ostygła, można ją przelać do innego naczynia.
5. Można również dodać cukier waniliowy i mleko w proszku.
6. Ubić masę do uzyskania stabilnych szczytów.
7. Przykryj folią i odstaw na 40-60 minut w chłodnym miejscu.
8. Na koniec rozlać do foremek. Smacznego.
Mój mąż został nocować u byłej żony: „A czego chciałaś, to moja córka i nie zostawię ich”
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…