Nie musisz smażyć i stać przy kuchence. Sycący, a jednocześnie lekki posiłek. I co najważniejsze — pyszny!
Dlaczego improwizacja? Dlatego, że podpatrzyłam to w czasopiśmie, stojąc w kolejce.
Tutaj nie chodzi o sam przepis, ale o podanie — zapiekanka jest niby na odwrót, to znaczy składniki są układane w innej kolejności.
Rezultatem jest sycący, a jednocześnie lekki posiłek. I co najważniejsze — pyszny!
Niezbędne składniki:
Do sosu:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Grzyby kroję na pół, a pomidory w cienkie plasterki. Warzywa przekładam do miski, polewam sosem sojowym, delikatnie mieszam i odstawiam.
2. Obieram cukinię ze skórki (jeśli jest młoda, można nie obierać). Kroję ją w plastry, których grubość nie przekracza 2-3 centymetrów, ponieważ moja blacha do pieczenia nie jest zbyt głęboka, przecinam plastry na pół.
3. Solę i odstawiam na 10 minut, by puściła sok.
4. Drobno siekam cebulę i czosnek. Mieszam z mięsem mielonym. Dodaję soli, pieprzu i dokładnie mieszam. Można dodać dowolne przyprawy.
5. Smaruję blachę olejem i wykładam warzywa:
1 – cukinia;
2 – kawałek mięsa mielonego, uformowany w postaci pulpetów;
3 – grzyby;
4 – pomidory.
6. Następnie układam po kolei warstwy. Możesz układać warstwy w dowolnej kolejności.
7. Żeby zrobić sos — łączę wszystkie składniki, lekko solę i dobrze mieszam, aby uzyskać jednolitą masę. Ser delikatnie pocieram.
8. Polewam sosem warzywa.
9. Rozgrzewam piekarnik do 180°C. Wstawiam zapiekankę na około 60 minut.
10. W razie potrzeby przykrywam folią.
Przepyszne kotlety mielone. Cukinia, kurczak i ziemniaki
Makaronowe gniazda z mięsem mielonym. Nie ma nic prostszego i bardziej oryginalnego