Biorę mięso mielone, warzywa i gotuję „cukinię na odwrót”

Nie musisz smażyć i stać przy kuchence. Sycący, a jednocześnie lekki posiłek. I co najważniejsze — pyszny!

Dlaczego improwizacja? Dlatego, że podpatrzyłam to w czasopiśmie, stojąc w kolejce.

Tutaj nie chodzi o sam przepis, ale o podanie — zapiekanka jest niby na odwrót, to znaczy składniki są układane w innej kolejności.

Rezultatem jest sycący, a jednocześnie lekki posiłek. I co najważniejsze — pyszny!

Niezbędne składniki:

  • 2 lub 3 cukinie, w zależności od wielkości blachy do pieczenia;
  • 200 g grzybów;
  • 700 g mięsa mielonego;
  • Trzy pomidory, jeśli lubisz;
  • Dwa ząbki czosnku;
  • Jedna cebula;
  • Sól, przyprawy do wyboru.
  • Do sosu:

  • 1 łyżka keczupu lub koncentratu pomidorowego;
  • 300 g śmietany;
  • 150 g żółtego sera;
  • Sól i pieprz do smaku.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Grzyby kroję na pół, a pomidory w cienkie plasterki. Warzywa przekładam do miski, polewam sosem sojowym, delikatnie mieszam i odstawiam.

    2. Obieram cukinię ze skórki (jeśli jest młoda, można nie obierać). Kroję ją w plastry, których grubość nie przekracza 2-3 centymetrów, ponieważ moja blacha do pieczenia nie jest zbyt głęboka, przecinam plastry na pół.

    3. Solę i odstawiam na 10 minut, by puściła sok.

    4. Drobno siekam cebulę i czosnek. Mieszam z mięsem mielonym. Dodaję soli, pieprzu i dokładnie mieszam. Można dodać dowolne przyprawy.

    5. Smaruję blachę olejem i wykładam warzywa:

    1 – cukinia;

    2 – kawałek mięsa mielonego, uformowany w postaci pulpetów;

    3 – grzyby;

    4 – pomidory.

    6. Następnie układam po kolei warstwy. Możesz układać warstwy w dowolnej kolejności.

    7. Żeby zrobić sos — łączę wszystkie składniki, lekko solę i dobrze mieszam, aby uzyskać jednolitą masę. Ser delikatnie pocieram.

    8. Polewam sosem warzywa.

    9. Rozgrzewam piekarnik do 180°C. Wstawiam zapiekankę na około 60 minut.

    10. W razie potrzeby przykrywam folią.

    Przepyszne kotlety mielone. Cukinia, kurczak i ziemniaki

    Makaronowe gniazda z mięsem mielonym. Nie ma nic prostszego i bardziej oryginalnego

    Soczyste siekane kotleciki z cukinią. Wiosenny przysmak