Delikatne bułeczki po chłopsku. Przepyszne. Aksamitnie cienkie ciasto z grubą warstwą nadzienia ziemniaczanego. Zarówno ciasto, jak i nadzienie, są bardzo delikatne…
Składniki:
Do ciasta:
Do nadzienia:
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie do miękkości.
2. Zeszklić cebulę na maśle.
3. Ziemniaki odcedzić (część wody zostawić na ciasto) i rozgnieść.
4. Rozpuścić drożdże, cukier, sól w wodzie z gotowanych ziemniaków. Dodać 2 szklanki mąki i zagnieść miękkie, lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie dodać pozostałą mąkę i ponownie ugnieść.
5. Rada: Zamiast drożdży można użyć sody. Nie trzeba wtedy czekać na wyrośnięcie ciasta.
6. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki i rozwałkować na krążki.
7. Na środku każdego krążka ułożyć jedną łyżkę nadzienia z czubkiem. Zalepić brzegi.
8. Odwróć bułeczkę zalepioną częścią do dołu i spłaszczyć do grubości 5-7 mm.
9. Smażyć bułeczki w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż się zarumienią z obu stron. Przy pomocy ręcznika papierowego usunąć nadmiar oleju.
10. Podawać na gorąco ze śmietaną.
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku