Pyszne naleśniki z cukinii z serem żółtym i natką pietruszki

Miłośnicy cukinii docenią te naleśniki!

Z cukinii można ugotować wiele różnych potraw na każdy gust. Dziś proponujemy ugotować naleśniki z cukinii z serem żółtym, które będą wspaniałym śniadaniem lub przekąską w ciągu dnia.

Te naleśniki są pyszne nawet bez nadzienia, zwłaszcza z sosem śmietanowym.

Składniki:

  • Cukinia – 1 szt. lub 250 g;
  • Jajko – 2 szt;
  • Olej słonecznikowy – 1 l;
  • Ser żółty – 50-70 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Mąka pszenna – 100 g;
  • Natka pietruszki – ćwierć pęczka;
  • Szczypiorek – ćwierć pęczka;
  • Sól do smaku.
  • Zabieramy się do gotowania:

    1 Cukinię dokładnie umyj i obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Powinna puścić sok po tym, jak dodasz trochę soli. Następnie odsącz.

    2 Zetrzyj ser na grubej tarce. W osobnej misce wymieszaj na jednolitą masę jajka, masło i mleko za pomocą trzepaczki.

    3 Dodaj odsączoną cukinię i ser do masy jajecznej. Wymieszaj i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.

    Wsyp mąkę małymi porcjami i wymieszaj na jednolitą konsystencję, podobną do ciasta na placuszki. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta, dodaj trochę mąki.

    4 Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
    Dzięki zawartości sera naleśniki będą ciągnąć się i mieć nutę pikanterii. Można podawać je z dowolnym nadzieniem.

    Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą\\

    Lekka dietetyczna sałatka z kurczakiem i serem

    Przepyszne czekoladowe domowe ciasteczka Oreo