Takie oryginalne i proste kotleciki są bardzo smaczne. Są idealne dla tych, którzy w czasie postu nie jedzą dań mięsnych.
Trudno je odróżnić od kotlecików z mięsa mielonego.
Z pewnością polubią je nawet najbardziej wybredni smakosze.
Przepis jest bardzo prosty. Kotleciki są gotowane bez mięsa i jajek i mają oryginalny smak. Oparte są na prostej białej kapuście.
Przepis na kotleciki z kapusty – bardzo szybki i łatwy.
Składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1 Białą kapustę dobrze umyj i pokrój w duże kawałki.
2 Nalej do garnka wodę, postaw na ogniu i zagotuj.
3 Pokrojone kawałki kapusty blanszujemy przez kilka sekund we wrzącej wodzie.
4 Po ostygnięciu kapusty umieść ją w blenderze i zmiksuj.
5 Następnie dodaj do niej sól i przyprawy oraz pół szklanki kaszy manny.
6 Cebulę obierz i pokrój w małe kawałki, marchew obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami.
7 Aby przygotować postne kotleciki, ugotuj uprzednio kaszę jaglaną.
8 Do przygotowanej kapusty dodajemy kaszę jaglaną, cebulę i marchewkę oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj.
9 Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż na oleju słonecznikowym.
Przepyszne kotleciki są gotowe.
10 Podczas przygotowywania kotlecików kaszę jaglaną można zastąpić ryżem albo kaszą gryczaną. Najważniejsze, żeby ci smakowało.
Należy zaznaczyć, że kotleciki podajemy na gorąco z posiekanym koperkiem, aby można było poczuć ich niezrównany aromat.
Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację
Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację
Pyszna i delikatna twarogowa zapiekanka według naszego rodzinnego przepisu