Niesamowite, delikatne pulpety w sosie. Są dobre jako samodzielne danie, ale smakosze mogą również dodać przystawkę.
Przygotowuje się je szybko, są sycące i bardzo smaczne.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować pulpety:
1 Zetrzeć cebulę do miski. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startych warzyw dodać mięso mielone, sól i opcjonalnie przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
2 Z gotowej masy uformować kulki, ma być 10-12 sztuk.
3 Kulki smażyć obustronnie na patelni przez kilka minut.
4 W międzyczasie w osobnej misce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym dodać sól, pieprz, wlać wodę.
5 Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek koncentratu pomidorowego.
6 Wszystkie smażone pulpety ciasno umieścić na patelni. Wlać sos i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.
7 Gotowe pulpety posypać zieleniną i podać ze świeżymi letnimi warzywami.
Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze
Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków