Pyszne domowe zefirki, które rozpływają się w ustach

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Udadzą się nawet początkującej gospodyni.

Zefirki są nazywane nocnym deserem.

Są bardzo smaczne, a wszystkie dzieci są zachwycone ich smakiem.

Dzisiaj podzielimy się najprostszym przepisem zefirków, które udadzą się każdemu.

Niezbędne składniki:

  • 150 g wody
  • Dwie szklanki cukru
  • 10 g żelatyny
  • 1 łyżeczka kwasu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki sody i wanilii.
  • Przepis:

    1 Zalej żelatynę 70 g wody i pozwól jej pęcznieć przez 30 minut.

    2 Weź rondel, wlej do niego pozostałą wodę, dodaj cukier i postaw na ogniu. Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez 5 minut.

    3 Następnie dodaj do masy spuchniętą żelatynę i ciągle mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie dopuść do zagotowania.

    4 Jak tylko żelatyna się rozpuści, zdejmij pojemnik z ognia i ubijaj masę mikserem przez 10 minut.

    5 Następnie dodaj wanilię i kwas cytrynowy. Ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj sodę i ubijaj przez kolejne 4 minuty.

    6 Jeśli masa jest bardzo puszysta i gęsta, zrobiłeś wszystko prawidłowo.

    7 Posmaruj olejem roślinnym formę, w którą wyłożysz zefirki.

    8 Wyłóż zefirki w formę lub użyj worka cukierniczego. Po 1,5 godziny podziel gotowy deser na kawałki i posyp cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    Kruche kółka z orzechami wg tradycyjnego przepisu. Pyszne, az palce lizac

    Pyszny przepis na czak-czaka. Chrupiący i łatwy w przygotowaniu