Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Udadzą się nawet początkującej gospodyni.
Zefirki są nazywane nocnym deserem.
Są bardzo smaczne, a wszystkie dzieci są zachwycone ich smakiem.
Dzisiaj podzielimy się najprostszym przepisem zefirków, które udadzą się każdemu.
Niezbędne składniki:
Przepis:
1 Zalej żelatynę 70 g wody i pozwól jej pęcznieć przez 30 minut.
2 Weź rondel, wlej do niego pozostałą wodę, dodaj cukier i postaw na ogniu. Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj przez 5 minut.
3 Następnie dodaj do masy spuchniętą żelatynę i ciągle mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie dopuść do zagotowania.
4 Jak tylko żelatyna się rozpuści, zdejmij pojemnik z ognia i ubijaj masę mikserem przez 10 minut.
5 Następnie dodaj wanilię i kwas cytrynowy. Ubijaj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj sodę i ubijaj przez kolejne 4 minuty.
6 Jeśli masa jest bardzo puszysta i gęsta, zrobiłeś wszystko prawidłowo.
7 Posmaruj olejem roślinnym formę, w którą wyłożysz zefirki.
8 Wyłóż zefirki w formę lub użyj worka cukierniczego. Po 1,5 godziny podziel gotowy deser na kawałki i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone
Kruche kółka z orzechami wg tradycyjnego przepisu. Pyszne, az palce lizac
Pyszny przepis na czak-czaka. Chrupiący i łatwy w przygotowaniu