Proponujemy przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki, które naprawdę polubią wszyscy członkowie rodziny.
Składniki:
Proces kiszenia krok po kroku:
1. Weź kilogram średnich, młodych ogórków.
2. Dobrze je umyj, odetnij końce i zalej na godzinę czystą wodą.
Dokładnie umyj koper i grubo posiekaj.
3. Obierz czosnek i pokrój na ćwiartki.
4.Ułóż w garnku ogórki na przemian z koprem i czosnkiem.
5. Wsyp sól i cukier do wrzącej wody, poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą, i zalej roztworem ogórki.
6. Połóż pokrywkę lub talerz na wierzchu i dociśnij ciężarem.
7. Zostaw do kiszenia na dwa dni w temperaturze pokojowej.
8. Przygotuj koper i czosnek do konserwowania.
9. Wyjmij ogórki z roztworu, opłucz je w zimnej przegotowanej wodzie i umieść w słoikach wraz z czosnkiem, koprem i chrzanem.
10. Dwukrotnie odcedź roztwór przez gazę, zagotuj i zalej ogórki w słoikach.
11. Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i owiń ciepłym ręcznikiem.
12. Po całkowitym ochłodzeniu przenieś słoiki z ogórkami do ciemnego, chłodnego miejsca.
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem