Przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki w słoiku

Proponujemy przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki, które naprawdę polubią wszyscy członkowie rodziny.

Składniki:

  • Ogórki – 1 kg;
  • Woda – 1 litr;
  • Chrzan – 1 liść;
  • Koper – 2 gałązki;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Sól morska – 2 łyżki
  • Cukier – 1 łyżka.
  • Proces kiszenia krok po kroku:

    1. Weź kilogram średnich, młodych ogórków.

    2. Dobrze je umyj, odetnij końce i zalej na godzinę czystą wodą.
    Dokładnie umyj koper i grubo posiekaj.

    3. Obierz czosnek i pokrój na ćwiartki.

    4.Ułóż w garnku ogórki na przemian z koprem i czosnkiem.

    5. Wsyp sól i cukier do wrzącej wody, poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą, i zalej roztworem ogórki.

    6. Połóż pokrywkę lub talerz na wierzchu i dociśnij ciężarem.

    7. Zostaw do kiszenia na dwa dni w temperaturze pokojowej.

    8. Przygotuj koper i czosnek do konserwowania.

    9. Wyjmij ogórki z roztworu, opłucz je w zimnej przegotowanej wodzie i umieść w słoikach wraz z czosnkiem, koprem i chrzanem.

    10. Dwukrotnie odcedź roztwór przez gazę, zagotuj i zalej ogórki w słoikach.

    11. Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i owiń ciepłym ręcznikiem.

    12. Po całkowitym ochłodzeniu przenieś słoiki z ogórkami do ciemnego, chłodnego miejsca.

    Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem

    Jak ugotować bakłażan po koreańsku, by nie był gorzki

    Korzyści z nawożenia ogórków nadtlenkiem wodoru