Według tego przepisu zrobić twaróg w domu jest bardzo łatwo. Potrzebujesz tylko 3 składników. Przygotowany przez ciebie domowy twaróg idealnie pasuje na śniadanie.
Nie warto porównywać go z twarogiem ze sklepu; ma on swój własny smak i uproszczoną technologię przygotowania.
Smak można regulować, dodając przypraw.
Składniki:
Wydajność: z 1 litry mleka otrzymasz 365-390 g twarogu
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj sól.
2. Wymieszaj jajka ze śmietaną i wlej w mleko. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5-7 minut.
3. Przełóż do chusty serowarskiej lub gazy, umieszczonej w sitku. Odcedź. Na wierzchu ustaw coś ciężkiego. Pozostaw w tej pozycji, aż twaróg całkowicie ostygnie.
4. Twaróg jest gotowy. Świetnie smakuje z herbatą lub kawą na śniadanie.
Smacznego!
Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut