Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis

Klasyczny puszysty biszkopt

Dzisiaj chcę pokazać, jak upiec ciasto biszkoptowe. Jest to bardzo prosty przepis bez użycia proszku do pieczenia i sody. Tylko mąka, jajka, cukier i szczypta soli. Te składniki są używane do klasycznego biszkoptu.

Składniki:

Aby zrobić biszkopt (średnica formy 18–19 cm, wysokość 7,5 cm):

  • Jajko – 5 szt.
  • Mąka pszenna – 150 gramów
  • Cukier – 150 gramów
  • Sól — szczypta
  • Przygotowanie

    1. Oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj na pianę. Pojemnik i trzepaczka muszą być czyste i odtłuszczone, a żółtko nie powinno dostać się do miski z białkami, nawet kropla żółtka lub tłuszczu nie pozwoli dobrze ubić białek.

    2. Kiedy pojawi się piana, zacznij stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając białka. Ubijaj przez 10-15 minut na sztywno. Masa białkowa powinna bardzo dobrze utrzymywać swój kształt, jeśli obrócisz pojemnik do góry nogami, białka nadal pozostaną na swoim miejscu.

    3. Teraz jedno po drugim dodajemy żółtka, kontynuując ubijanie. Cały proces zajmuje 3-4 minuty.

    4. Do otrzymanej masy stopniowo dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać od dołu do góry. Wymieszać szpatułką, ponieważ jeśli użyjesz miksera podczas dodawania mąki, masa opadnie, a biszkopt nie będzie taki pyszny. Im mniej mieszamy masę, tym bardziej pyszny będzie biszkopt. To te małe bąbelki ubitych białek w rezultacie podniosą ciasto, więc bardzo uważaj. Wymieszaj na jednolitą masę.

    5. Przygotuj formę do pieczenia, dno można wyłożyć pergaminem. Przełóż ciasto do formy, uderz formę 3 razy do stołu, aby nie było w niej pustek i obróć ją 3 razy, aby poziom ciasta w środku był nieco niższy, a bliżej ścianek — wyższy. Wtedy biszkopt wyrośnie bardziej równomiernie.

    6. Piec w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 40-50 minut. Pierwsze 40 minut wcale nie otwieramy piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może opadać. Gotowość sprawdza się za pomocą drewnianego szpikulca.

    Poczekaj 5 minut, aż gotowy biszkopt ostygnie w formie, a następnie wyjmij go z formy i zostaw do przestygnięcia na kratce.

    7. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, należy go owinąć folią spożywczą i pozostawić na 8-10 godzin, by się nie kruszył podczas krojenia.

    Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś

    Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu