Zaskakująco prosty przepis na pyszne paluszki ziemniaczane! Idealne jako dodatek lub przekąska.
Składniki:
Przygotowanie
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść je, dodać do smaku śmietanę, mąkę, olej, sól i pieprz. Nie zapomnij o czosnku.
2. Dobrze wymieszaj i zetrzyj ser.
3. Poczekaj, aż masa nieco ostygnie, a następnie dodaj jajko. Przenieś do worka do wyrabiania ciasta.
4. Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli używasz zwykłego papieru do pieczenia, posmaruj go olejem.
Piec do złotej skórki w rozgrzanym piekarniku (przed pieczeniem lekko posmarować olejem roślinnym) w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.
Robimy zapasy, albo jak w 3 godziny przygotować jedzenie na cały tydzień