Soczysta ryba w chrupiącym cieście spodoba się każdemu

Wymieszaj mąkę z solą. Zalecamy przesiać mąkę — w takim przypadku ciasto będzie bardziej chrupiące. Mąka może być różna.

Może to być ryba w panierce ryżowej, gryczanej lub owsianej. Również na tym etapie możesz dodać do mąki swoje ulubione przyprawy.

Dobrze umyj filet z ryby, wysusz go, pokrój na niezbyt duże kawałki. Nie należy solić samej ryby, bo może okazać się zbyt sucha.

W misce ubij jajko, dodaj trochę soli. Zanurz każdy kawałek ryby po kolei w jajku.

Obtaczaj w mące. W celu uzyskania grubszej panierki możesz ponownie zanurzyć rybę w jajko i jeszcze raz w mąkę.

Rozgrzej patelnię i wlej olej. Ułóż kawałki ryby. Smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut.

Następnie ostrożnie obróć kawałki ryby, aby nie uszkodzić ciasta i smaż przez kolejne 5-7 minut. Ryba gotuje się dość szybko i zwykle tego wystarczy, aby doprowadzić ją do pełnej gotowości.

Ciasto jest niezwykle chrupiące, a ryba — soczysta i delikatna. Podawaj natychmiast, zanim ostygnie.

Smacznego!

Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać

Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki

Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem