Kotlety będą bardzo soczyste i delikatne.
Ostatnią rzeczą, jaką spodziewamy się zobaczyć w przepisie na mięso mielone, jest jabłko na liście składników.
W końcu w naszych umysłach ten owoc raczej nie łączy się z mięsem.
Ten przepis jest dość powszechny. Na przykład kotlety z jabłkami są często gotowane na Kaukazie, zwłaszcza jeśli głównym mięsem jest tłusta jagnięcina.
Takie kotlety zawsze okazują się soczyste, z pikantną kwaskowatością.
Dzięki dodatkowi jabłka smak każdego mięsa staje się jaśniejszy i bogatszy, więc owoce dodaje się nawet do mielonego kurczaka.
Warto również pamiętać, że użycie jabłek sprawia, że kotlety są mniej tłuste.
Najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek, obierać je, ścierać na tarce i dodawać do mięsa mielonego.
Z kolei słodkie jabłka mogą kontrastować ze smakiem kotletów, co nie jest korzystne dla ich smaku.
W Polsce ceny produktów, zwłaszcza masła i mięsa, szybko rosną
Mały trik na szybkie rozmrażanie mięsa
Co najlepiej dodać do mięsa mielonego. Białko, żółtko lub całe jajko