Idealny przepis na ciasto marchewkowe. Takie pyszne, że aż palce lizać

Ten deser jest jednym z najpopularniejszych w kawiarniach, a także ma swoje własne święto.

Ciasto marchewkowe jest tak lubiane przez ludzi, że teraz 3 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzi się święto narodowe wszystkich cukierników i miłośników ciasta — Dzień Ciasta Marchewkowego.

Składniki:

Baza ciasta:

Mąka – 180 gr

Obrane marchewki – 200 gr

Jajko – 2 szt.

Cukier trzcinowy – 200 gr (można zastąpić zwykłym)

Orzechy włoskie – 60 gr

Rodzynki — do smaku

Olej słonecznikowy – 200 ml

Wanilia, cynamon – 1 łyżeczka

Mielony imbir, gałka muszkatołowa — szczypta

Proszek do pieczenia – 12 gr

Krem:

Cukier puder – 150 gr

Twaróg – 300 gr

Sok z cytryny – 1 łyżka

Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Na początek nacieramy marchewki na drobnej tarce — najtrudniejszy etap gotowania, więc uważaj, aby nie zranić palców.

Zmiel orzechy włoskie nożem lub blenderem. Rodzynki, najlepiej lekkie, należy umyć w gorącej wodzie i wysuszyć.

Ciastko do gotowania: w głębokiej misce ubij cukier z olejem roślinnym i jajkami na jasną, puszystą pianę.

Dodać mąkę i proszek do pieczenia — wszystko wymieszać na gładką masę. Teraz dodaj przyprawy — cynamon, wanilię, imbir, gałkę muszkatołową i sól.

Sernik truskawkowy bez pieczenia. Najsmaczniejszy przepis na letni deser

To najcenniejsza rzecz. Britney Spears błyszczała na weselu w bieliźnie z brylantami

Przepis na serniczki bez mąki i jajek