Najczęstszym miejscem przechowywania jaj kurzych jest komora w drzwiach lodówki.
Ta taca ma specjalne wgłębienia, dzięki którym żywność jest dobrze umocowana: ryzyko wytoczenia jest zerowe.
Jednak konieczne jest znoszenie jaj w komorze w specjalny sposób.
W większości przypadków gospodynie domowe odwracają produkt do góry nogami. Na pierwszy rzut oka to jak najbardziej słuszne, bo we wnęce jest szerszy koniec, co jest o wiele wygodniejsze.
Ale to poważny błąd. Faktem jest, że ta metoda przechowywania znacznie skraca okres przydatności do spożycia jaj.
Jak prawidłowo składać jaja
Produkt powinien znajdować się w komorze lodówki tępym końcem do góry.
Faktem jest, że w tym układzie „komora” powietrzna pozostaje na górze jajka.
Dzięki temu żółtko po prostu nie może dotykać wnęki i pozostaje pośrodku – tam, gdzie powinno być.
Ale w przeciwnej pozycji żółta część jaja zaczyna naciskać na worek powietrzny.
Oczywiście nawet w tym przypadku produkt pozostaje jadalny. Jednak zaczyna się szybciej pogarszać.
Ale jeśli zastosujesz się do powyższego zalecenia, jajka pozostaną świeże i zdatne do spożycia przez co najmniej 20 dni.
Czasami okres ten wydłuża się do 35 dni, zwłaszcza jeśli produkt jest domowy, a nie kupiony w sklepie.
Polski rząd wprowadzi w tym tygodniu nowe ograniczenia. Na co ludzie powinni się przygotować
Prognoza pogody na najbliższe dni. Co obiecują synoptycy
Hanna Gucwińska jest w szpitalu. Co wiadomo o stanie zdrowia wdowy po legendarnym Antonim Gucwińskim