Od ponad 3 lat nie kupuję chleba, nie, nie przestałem go jeść, po prostu sam zacząłem go gotować.
Uwielbiam chleb i kupowałem go w małym sklepie obok mojego domu.
To miejsce miało własną piekarnię, skąd codziennie rano przywożono świeży chleb.
Ale sam podjąłem decyzję o upieczeniu chleba.
1. W dużym pojemniku wymieszaj mąkę, drożdże i sól, aby połączyć wszystkie składniki.
2. Dodaj zimną wodę i mieszaj szpatułką lub rękami do uzyskania gładkości. Nie musisz ugniatać tego chleba.
Ciasto wymieszać do uzyskania gładkości, ale bez ugniatania.
3. Przykryj folią spożywczą i wstaw do zimnego piekarnika na 12-18 godzin. Wyciągamy chleb z piekarnika i zagniatamy bezpośrednio w pojemniku. Następnie posyp ciasto mąką ze wszystkich stron, aby nie przykleiło się do dłoni.
Ciasto powinno co najmniej 2 razy zwiększyć swoją wielkość.
4. Spód formy posyp mąką (można użyć otrębów) i włóż ciasto do środka. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do zimnego piekarnika na dolnej półce na 1 godzinę.
Tworzymy przyszły chleb.
5. Po godzinie włącz piekarnik w tryb konwekcji, a jeśli nie, to możesz po prostu ustawić temperaturę od góry do dołu na 250 °. W tym trybie pieczemy chleb przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z formy, obniż temperaturę do 200 ° i piecz przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Chleb jest gotowy – możesz go zjeść.
Taki chleb przechowuję w torbie, leży bez wysychania przez około tydzień.
Przygotowuję go w następujący sposób: rano miksuję wszystkie składniki, a wieczorem po pracy wkładam do piekarnika do pieczenia. Chleb stygnie przez noc i można go zjeść.
Składniki:
Jeśli chcesz upiec ciemny chleb, dodaj:
Jeśli chcesz upiec tylko chleb żytni lub kukurydziany, zastąp 1 z 3 szklanek mąką kukurydzianą lub żytnią.
Przepis na pyszny domowy kwas chlebowy w 6 godzin
Pyszna ciabatta. Całkowicie zastąpi chleb ze sklepu