Nie kupuję chleba od 3 lat. Przepis, z którym każdy sobie poradzi

Od ponad 3 lat nie kupuję chleba, nie, nie przestałem go jeść, po prostu sam zacząłem go gotować.

Uwielbiam chleb i kupowałem go w małym sklepie obok mojego domu.

To miejsce miało własną piekarnię, skąd codziennie rano przywożono świeży chleb.

Ale sam podjąłem decyzję o upieczeniu chleba.

1. W dużym pojemniku wymieszaj mąkę, drożdże i sól, aby połączyć wszystkie składniki.

2. Dodaj zimną wodę i mieszaj szpatułką lub rękami do uzyskania gładkości. Nie musisz ugniatać tego chleba.

Ciasto wymieszać do uzyskania gładkości, ale bez ugniatania.

3. Przykryj folią spożywczą i wstaw do zimnego piekarnika na 12-18 godzin. Wyciągamy chleb z piekarnika i zagniatamy bezpośrednio w pojemniku. Następnie posyp ciasto mąką ze wszystkich stron, aby nie przykleiło się do dłoni.

Ciasto powinno co najmniej 2 razy zwiększyć swoją wielkość.

4. Spód formy posyp mąką (można użyć otrębów) i włóż ciasto do środka. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do zimnego piekarnika na dolnej półce na 1 godzinę.

Tworzymy przyszły chleb.

5. Po godzinie włącz piekarnik w tryb konwekcji, a jeśli nie, to możesz po prostu ustawić temperaturę od góry do dołu na 250 °. W tym trybie pieczemy chleb przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę z formy, obniż temperaturę do 200 ° i piecz przez kolejne 30 minut.

Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Chleb jest gotowy – możesz go zjeść.

Taki chleb przechowuję w torbie, leży bez wysychania przez około tydzień.

Przygotowuję go w następujący sposób: rano miksuję wszystkie składniki, a wieczorem po pracy wkładam do piekarnika do pieczenia. Chleb stygnie przez noc i można go zjeść.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,3 szklanki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • Jeśli chcesz upiec ciemny chleb, dodaj:

  • 2 łyżki stołowe słodu żytniego fermentowanego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Jeśli chcesz upiec tylko chleb żytni lub kukurydziany, zastąp 1 z 3 szklanek mąką kukurydzianą lub żytnią.

    Przepis na pyszny domowy kwas chlebowy w 6 godzin

    Pyszna ciabatta. Całkowicie zastąpi chleb ze sklepu

    Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze