Rosół jeszcze nigdy nie był tak dobry. Mimo że każda gospodyni domowa w Polsce ma swój własny sposób na przygotowanie tego smacznego posiłku, to metoda Magdy Gessler może całkowicie odmienić domową kuchnię. Niedzielne obiady nigdy nie będą już takie same.
Rosół jest bez wątpienia jedną z najlepszych i najsmaczniejszych, polskich zup. Prosta, będąca obecna od lat na niedzielnym stole, potrafi wywołać uśmiech niejednego smakosza.
Słynna restauratorka – Magda Gessler – ma swoją własną recepturę na to danie. Jak się okazuje, kluczową rolę odgrywa w nim woda.
Rosół nigdy nie był smaczniejszy. Magda Gessler prezentuje swój sposób na tradycyjną zupę
Aby przygotować rosół według receptury prowadzącej „Kuchennych Rewolucji” musimy zgromadzić kilka potrzebnych składników.
Będą to 3 kilogramy świeżych warzyw, na które nakłada się 1/2 kapusty włoskiej, trzy selery, dziesięć pietruszek, osiem marchewek, cztery pory, dziesięć cebul upieczonych w piecu. Kolejną rzeczą jest mięso o wadze 3 kilogramów. Mogą to być korpusy z kurcząt, ogony wołowe i gicze. Do wszystkiego potrzebujemy 1,5 litra wody.
W trakcie gotowania zupy musimy pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że rosół będzie smakował wyśmienicie. Przede wszystkim gwarantem smaku jest tutaj brak dużej ilości wody.
Zdaniem Gessler to właśnie mała ilość cieczy sprawia, że aromat z warzyw i mięsa jest bardziej intensywny. Warto pamiętać także o tym, że rosół będzie smakował lepiej, kiedy pierwszą rzeczą, jaką ugotujemy w bulionie, będzie mięso. Dopiero gdy zrobi się ono miękkie, musimy dodać warzywa.
Polki chwalą sobie przepis
Ten prosty przepis na przepyszny rosół spotkał się z wielką aprobatą ze strony internautek, które bardzo chwalą sobie ten sposób na wykonanie zupy.
– Od kiedy poznałam przepis Magdy Gessler, moje niedzielne obiady wyglądają zupełnie inaczej. Smaczniej – pisze jedna z internautek
– Rewelacja. Prosta, a jaka smaczna rada. Bezkompromisowa! – dodaje kolejna.