Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe

Chcesz coś pysznego do herbaty? Upiecz ciasto wiśniowe, gdyż jest to proste i nie zajmuje dużo czasu!

Niezbędne składniki:

  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jajka;
  • 200 g śmietany;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 0,5 łyżeczki sody);
  • 100 g masła (można zastąpić margaryną);
  • 1,5 szklanki mąki (240 ml);
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (trzy łyżeczki);
  • 300-400 g wiśni (można zamrożonej lub z kompotu).
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1 Wiśnie z kompotu należy wrzucić do durszlaka, odcedzić, a następnie wsypać do nich trochę mąki lub skrobi. Mrożone wiśnie posyp skrobią bez rozmrażania.

    2 Rozbij jajka do głębokiego naczynia, dodaj cukier i ubij trzepaczką.

    3 Roztop masło i wlej do ubitych jajek. Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia (lub sodę), cukier waniliowy, mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

    4 Ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tłustej śmietany.

    5 Wlej ciasto do formy, rozłóż wiśnie na wierzchu i wciśnij je trochę w ciasto.

    6 Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180°C, na około 40 minut.

    7 Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś

    Pyszne kruche ciasto bez proszku do pieczenia. Szybki i łatwy przepis

    Delikatne ciasto śmietanowe do herbaty. Pyszne, az palce lizac