Wymieszaj mąkę z solą. Zalecamy przesiać mąkę — w takim przypadku ciasto będzie bardziej chrupiące. Mąka może być różna.
Może to być ryba w panierce ryżowej, gryczanej lub owsianej. Również na tym etapie możesz dodać do mąki swoje ulubione przyprawy.
Dobrze umyj filet z ryby, wysusz go, pokrój na niezbyt duże kawałki. Nie należy solić samej ryby, bo może okazać się zbyt sucha.
W misce ubij jajko, dodaj trochę soli. Zanurz każdy kawałek ryby po kolei w jajku.
Obtaczaj w mące. W celu uzyskania grubszej panierki możesz ponownie zanurzyć rybę w jajko i jeszcze raz w mąkę.
Rozgrzej patelnię i wlej olej. Ułóż kawałki ryby. Smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Następnie ostrożnie obróć kawałki ryby, aby nie uszkodzić ciasta i smaż przez kolejne 5-7 minut. Ryba gotuje się dość szybko i zwykle tego wystarczy, aby doprowadzić ją do pełnej gotowości.
Ciasto jest niezwykle chrupiące, a ryba — soczysta i delikatna. Podawaj natychmiast, zanim ostygnie.
Smacznego!
Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać
Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem