Pyszne i puszyste babeczki. Idealne do filiżanki gorącej herbaty

Składniki:

  • Mąka pszenna – 180 g;
  • Sok z cytryny – 60 g;
  • Cukier – 150 g;
  • Jajko – 3 sztuki;
  • Olej słonecznikowy – 75 g;
  • Soda oczyszczona – ¼ łyżeczki;
  • Skrobia ziemniaczana – 50 g;
  • Proszek do pieczenia – ½opakowania (5 g);
  • Sól – 5 g;
  • Skórka z cytryny.
  • Przygotowanie:

    1 Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.

    2 Ubij jajka widelcem lub trzepaczką. Dodaj sól, cukier i skórkę z cytryny. Ubijaj jeszcze przez kilka minut.

    3 Wlej olej roślinny i sok z cytryny do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

    4 Mąkę przesiej do osobnej miski. Dodaj skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Połącz płynne i suche składniki.

    5 Wymieszaj na gładką masę.

    6 Następnie ostrożnie zagnieć ciasto.

    7 Ciasto przełóż do foremek na muffinki. Napełnij je na 2/3.

    8 Wstaw babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez co najmniej 20-25 minut.

    9 Za pomocą woreczka cukierniczego można wypełnić ciasto nadzieniem: dżemem, czekoladą lub kremem.

    Smacznego!

    Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe

    Przepis na pyszne ciasto francuskie w 10 minut. Nie kupuję już go w sklepie

    Prosty przepis na pyszne ciasto „Złoty kluczyk”