Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie:
1 Dla ciasta przygotuj następujące składniki: miękkie masło, cukier puder, kakao w proszku, jedno jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
2 W misce połącz masło i cukier puder.
3 Ubijaj masło mikserem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jednocześnie staraj się osiągnąć całkowitego rozpuszczenia cukru pudru.
4 Dodaj jajko. I znowu starannie wszystko ubij.
5 W osobnej misce połącz mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
6 Połącz suche składniki i masę maślaną.
7 Szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, ciasto powinno chłodzić się, aż dobrze stwardnieje.
8 Umieść schłodzone ciasto na pergaminie, a także przykryj pergaminem.
9 Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij ciasteczka za pomocą szklanki lub czegoś innego.
10 Rozłóż ciasteczka na blasze do pieczenia i włóż do lodówki.
11 Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200 C i piecz przez około 8-10 minut. Gotowe ciasteczka przełóż na deskę i pozostaw, aż całkowicie ostygną.
12 W tym czasie przygotuj nadzienie. Weź miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.
13 Najpierw ubijaj masło w głębokiej misce przez 1 minutę.
14 Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
15 Ubijaj nadzienie na puszystą masę i do całkowitego rozpuszczenia cukru pudru.
16 Gotowe ciasteczka są układane w pary.
17 Włóż nadzienie do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Jedno ciasteczko posmaruj nadzieniem. Przykryj nadzienie drugim ciasteczkiem. Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Domowe ciasteczka Oreo są gotowe!
Ciasto czekoladowe z patelni. Nie dotykamy ciasta rękami
Pyszne ciasto czekoladowe „Spartak”. Raz, dwa, trzy i gotowe
Pyszne muffiny czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Gotuję je na każde śniadanie