Ze względu na to, że do gotowania używa się kefiru, ciasteczka wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne.
Wszystkie produkty, niezbędne do ich przygotowania są zawsze pod ręką.
Do ciasta będziesz potrzebować następujących składników:
Do kruszonki będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotowanie:
1 Ważne jest, aby masło zostało uprzednio schłodzone, by można je było zetrzeć. Dodaj starte masło do przesianej mąki. Wszystko włóż do dość głębokiej miski.
2 Dodaj kefir, sól i zagnieć ciasto. Gdy będzie gotowe, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę:
1 Wymieszaj wszystkie wymienione składniki i rozetrzyj, aż utworzą się grudki. Włóż do lodówki.
Przygotowanie ciastek:
2 Wyjmij ciasto z lodówki i ugniataj ręcznie. Wszystko należy robić delikatnie. Uformuj długi wałek i pokrój na sześć równych części.
3 Rozwałkuj je w paski o grubości nie większej niż 2 mm.
4 Posyp każdy pasek kruszonką, oprócz jednego. Umieść paski jeden na drugim.
5 Wyrównaj krawędzie nożem i pokrój na równe części.
6 Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarowania papieru tłuszczem.
7 Pieczemy ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż zostaną pokryte złotą skórką. Może to nastąpić po 30 minutach. Nie przesuszaj ciasteczek.
8 Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”
Szybki i łatwy przepis na przepyszne ciasto wiśniowe
Dwóch młodych mężczyzn pomogło byłej nauczycielce i odmieniło jej życie